پیشنهاد حدود مجاز مصرف ماهیان زمین کن (Platycephalus indicus)، گیش پهن ((Carangoides talamparoides)) و بیاح (Liza abu) با توجه به میزان نیکل، منگنز، آهن، مس، و روی
(ندگان)پدیدآور
میرمحمدولی, سمیراسلگی, عیسینوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
ورود مواد آلوده کننده به آبها و تجمع آنها در آبزیان به واسطه خطراتی که برای انسان ایجاد میکنند، بخش مهمی از آلودگی محیط زیست را شامل میگردند (Rahman et al., 2014). از جمله این آلایندهها میتوان به فلزات سنگین اشاره کرد. فلزات سنگین وارد شده به محیط زیست میتواند باعث آسیب به تنوع زیستی دریا و اکوسیستمها شوند و همچنین مصرف ماهیان آلوده سبب خطرات بهداشتی برای انسان میشود (Liu et al., 2015). ماهیها میتوانند غلظتهای بالایی از فلزات جذب شده از آب و مواد غذایی را در بافتهای خود تجمع دهند (Janadeleh & Jahangiri, 2016). افزون بر این مصرف بلند مدت ماهی آلوده به فلزات سنگین منجر به تجمع فلزات سمی در اندامهای مختلف میشود که منجر به خطرات جدی برای سلامت انسان میشود ) Ullah et al., 2017). به علت اهمیت آبزیان به ویژه ماهیها در رژیم غذایی انسان، پایش آلایندهها در محیطهای آبی توسط این دسته از موجودات انجام میشود (2011 Imanpour,). مطالعات زیادی در داخل و خارج از کشور در زمینه مخاطرات فلزات سنگین در بافتهای خوراکی آبزیان صورت گرفته است که به برخی از آنها اشاره میشود. Janadeleh & Jahangiri, 2016)) در مطالعهای به ارزیابی خطر و آلودگی فلزات سنگین در ماهی (Otolithes ruber) و رسوبات خلیج فارس پرداختند. با توجه به نتایج، غلظت فلزات در بخش خوراکی از مقادیر استانداردهای جهانی تجاوز نمیکرد، بنابراین بجز فلزات کادمیوم و سرب سایر فلزات خطری برای انسان ندارند. در پژوهش Narottam Saha و همکاران (2016)، میزان آلودگی فصلی و ارزیابی خطر زیستی بالقوه بررسی نمودند و غلظت فلزات سنگین در 10 گونه ماهی دریایی مختلف در خلیج بنگال در طول چهار فصل اندازهگیری کردند. نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین غلظت به ترتیب مربوط به Zn و Cd میباشد. از سوی دیگر، می توان به مطالعات سایر محققین اشاره نمود (Liu et al., 2015؛ Mardoukhi et al., 2013 ؛ پناهنده و همکاران ، 1392). بنابراین، مصرف ماهیانی که دارای مقادیر بالایی فلزات در بافتهای خود هستند، ممکن است برای سلامتی مصرف کننده مضر باشد (بهروز و نوروزی، 1397). با توجه به اینکه بسیاری از ماهیان جزیره شیف مورد مصرف مردم قرار میگیرند و ورود مقدار زیاد آلایندهها از طریق زنجیره غذایی به انسان، میتواند از نظر بهداشتی خطر آفرین باشد، در این تحقیق به محاسبه حد مجاز مصرف و ارزیابی خطر فلزات سنگین (آهن، روی، مس، منگنز و نیکل) در 3 گونه ماهی (زمین کن، گیش پهن و بیاح) پرداخته شد.
کلید واژگان
ارزیابی خطرگونههای ماهی
فلزات سنگین
جزیره شیف
شماره نشریه
5تاریخ نشر
2018-12-221397-10-01
ناشر
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشورAgricultural Research,Education and Extension Organization
شاپا
1026-13542322-5998




