• ثبت نام
    • ورود به سامانه
    مشاهده مورد 
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات انگلیسی
    • Iranian Journal of Chemistry and Chemical Engineering (IJCCE)
    • Volume 31, Issue 3
    • مشاهده مورد
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات انگلیسی
    • Iranian Journal of Chemistry and Chemical Engineering (IJCCE)
    • Volume 31, Issue 3
    • مشاهده مورد
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Determination of Protein and Moisture in Fishmeal by Near-Infrared Reflectance Spectroscopy and Multivariate Regression Based on Partial Least Squares

    (ندگان)پدیدآور
    Masoum, SaeedAlishahi, Ali RezaFarahmand, HamidShekarchi, MaryamPrieto, Nuria
    Thumbnail
    دریافت مدرک مشاهده
    FullText
    اندازه فایل: 
    134.2کیلوبایت
    نوع فايل (MIME): 
    PDF
    نوع مدرک
    Text
    Research Article
    زبان مدرک
    English
    نمایش کامل رکورد
    چکیده
    The potential of Near Infrared Reflectance Spectroscopy (NIRS) as a fast method to predict the Crude Protein (CP) and Moisture (M) content in fishmeal by scanning spectra between 1000 and 2500 nm using multivariate regression technique based on Partial Least Squares (PLS) was evaluated. The coefficient of determination in calibration (R2C) and Standard Error of Calibration (SEC) were 0.95 and 14.03 g / kg Dry Matter (DM) and 0.80 and 3.52 g / kg, for CP and M content, respectively. This study proved that the application of NIRS using PLS is well fitted to evaluate the protein and moisture content of fishmeal.
    کلید واژگان
    Near-Infrared Reflectance Spectroscopy (NIRS)
    Protein
    moisture
    partial least squares
    Fishmeal
    Applied Chemistry

    شماره نشریه
    3
    تاریخ نشر
    2012-09-01
    1391-06-11
    ناشر
    Iranian Institute of Research and Development in Chemical Industries (IRDCI)-ACECR
    سازمان پدید آورنده
    Department of Analytical Chemistry, Faculty of Chemistry, University of Kashan, Kashan, I.R. IRAN
    Department of Fisheries and Environmental Science, University of Tehran, Karaj, I.R. IRAN
    Department of Fisheries and Environmental Science, University of Tehran, Karaj, I.R. IRAN
    Laboratory of Food and Drug, Sanitary Ministry of Iran, Tehran, I.R. IRAN
    Estación Agrícola Experimental. CSIC. Finca Marzanas, 24346 Grulleros, León, SPAIN

    شاپا
    1021-9986
    URI
    http://www.ijcce.ac.ir/article_5952.html
    https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/83741

    مرور

    همه جای سامانهپایگاه‌ها و مجموعه‌ها بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌هااین مجموعه بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌ها

    حساب من

    ورود به سامانهثبت نام

    آمار

    مشاهده آمار استفاده

    تازه ترین ها

    تازه ترین مدارک
    © کليه حقوق اين سامانه برای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران محفوظ است
    تماس با ما | ارسال بازخورد
    قدرت یافته توسطسیناوب