اثرات بیهوشی عصاره گیاهان سنبل الطیب ، بادرنجبویه ، خشخاش ، شقایق بر ماهی قرمز حوض
(ندگان)پدیدآور
اعتقاد, سید صدیققوامی, سیاوشمرتضوی, جاویدمیرزایی, حمیدنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
با توجه به گستردگی کاربرد بیهوشی در ماهیان و مراکز تحقیقی و پرورشی آبزیان و مشکلات داروهای مصرفی متداول، نیاز به داروهای بیهوشی مناسب، قابل دسترس و ارزان، ضروری به نظر می رسد. از این رو با تکیه بر سابقه مصرف گیاهان دارویی و مزایای استفاده از این مواد این تحقیق انجام گرفت. در این بررسی بعد از مطالعات اولیه، چهار گیاه ذیل تهیه، فرآوری و عصاره گیری شدند و در غلظت های مختلف آماده گردیدند. غلظت های 2، 3 و 4 گرم در لیتر برای سنبل الطیب، 5، 10 و 15 گرم در لیتر برای بادرنجبویه، 85/0، 6/1 و 2/3 گرم در لیتر برای خشخاش و 3/0، 6/0 و 9/0 گرم در لیتر برای شقایق تهیه گردیدند. در مرحله بعد 60 عدد ماهی قرمز در دامنه وزنی و طولی، 2/0±41/7 گرم و 11/0±4/8 سانتیمتر انتخاب و در شرایط آزمایشگاه با اکسیژن و درجه حرارت یکسان نگهداری شدند. سپس ماهی ها در 4 گروه 15 عددی و به ازای غلظت های مختلف هر دارو، گروه مورد نظر به 3 زیر گروه 5 عددی تقسیم بندی شده و تحت تاثیر دارو قرار گرفتند. در روند مطالعه تجربی، دو گیاه خشخاش و شقایق به دلیل عدم ظهور نتایج مورد انتظار از روند مطالعات آماری حذف گردیدند ولی همبستگی معنی داری بین مدت زمان لازم برای رسیدن به مرحله چهار بیهوشی و بازگشت از آن با غلظتهای گیاه بادرنجبویه مشاهده شد. از طرف دیگر مدت زمان لازم برای رسیدن به مرحله چهار بیهوشی و بازگشت از آن در غلظتهای 10 و 15 گرم در لیتر بادرنجبویه بطور معنی دار کمتر از سنبل الطیب در غلظت های 3 و 4 گرم در لیتر برآورد شد.
کلید واژگان
ماهی قرمز حوضCarassius auratus
گیاهان دارویی
بیهوشی ماهی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2008-05-211387-03-01
ناشر
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشورAgricultural Research,Education and Extension Organization
شاپا
1026-13542322-5998




