استفاده از آنزیم ویسکوزیم به عنوان یک فنآوری جایگزین برای پالایش و بهبود خصوصیات خمیر کاغذ سودای باگاس
(ندگان)پدیدآور
وزیری, وحیدسرائیان, احمد رضاافرا, الیاسفرجی, فرشیدنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
در این تحقیق تاثیر استفاده از آنزیم ویسکوزیم به منظور اصلاح کردن خصوصیات خمیر و کاغذ سودای باگاس مورد بررسی قرار گرفت. آنزیم ویسکوزیم (مخلوط آنزیمهای تجزیه کننده کربوهیدرات ها) حاصل از قارچ Aspergillus sp در مقادیر مختلف 5/0، 1 و IU2 و مدت زمان مختلف 5/0، 1 و 2 ساعت بر خمیر و کاغذ سودای باگاس تاثیر داده شد. برای تهیه کاغذ دست ساز از آیین نامه تاپی استفاده شد. جهت مقایسه کاغذهای ساخته شده از آزمون تجزیه واریانس و برای مقایسه میانگینها از آزمون دانکن استفاده شد. نتایج حاصله نشان داد که درجه روانی و درجه پلیمریزاسیون خمیر کاغذ با افزایش غلظت آنزیم و زمان واکنش، کاهش یافت. در واقع پیش تیمار آنزیمی خمیر سودای باگاس همانند پالایش مکانیکی عمل کرده و با فیبریلاسیون خارجی بیشتر الیاف، باعث بهبود خصوصیات مکانیکی کاغذ سودای باگاس شد. با اعمال تیمار آنزیمی، شاخص مقاومت به کشش و ترکیدن بهبود یافت. به طوری که غلظت آنزیم IU5/0 و زمان واکنش یک ساعت بیشترین شاخص مقاومت به کشش، ترکیدن و پارگی را دارا بود. با افزایش غلظت آنزیم (IU2) به دلیل افت ویسکوزیته و درجه پلیمریزاسیون اگرچه مقاومتها کاهش یافتند ولی همچنان در مقایسه با نمونه شاهد دارای مقاومت بیشتری بودند.
کلید واژگان
ویسکوزیمخمیر سودای باگاس
درجه پلیمریزاسیون
فیبریلاسیون الیاف
پیش تیمار آنزیمی
تکنولوژی تولید خمیرکاغذ و کاغذسازی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2015-05-221394-03-01
ناشر
انجمن علوم و صنایع چوب و کاغذ ایرانIranian Scientific Association of Wood and Paper Industries
سازمان پدید آورنده
هیئت علمی گروه صنایع چوب و کاغذ دانشگاه گنبد کاووسعضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
عضو هیئت علمی دانشگاه گنبد کاووس
شاپا
2008-90662423-3242




