ارزیابی ژنتیکی صفات فیزیولوژیکی مرتبط با تحمل به خشکی در برخی از ژنوتیپهای گندم نان در شرایط دیم
(ندگان)پدیدآور
مروتی, زهرامروتی, زهرافرشادفر, عزت الهفرشادفر, عزت الهرومنا, محمد حسینرومنا, محمد حسیننوع مدرک
Textعلمی پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
چکیده:به منظور بررسی ارتباط فنوتیپی و ژنوتیپی میان خصوصیات فیزیولوژیک مرتبط با تحمل به خشکی و همچنین بررسی تنوع ژنتیکی و برآورد پارامترهای ژنتیکی این شاخصهها در شرایط کشت دیم، 19 ژنوتیپ گندم نان در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی کرمانشاه در طول سال 94-1393 کشت گردید. تجزیه واریانس نشان داد که اختلاف معنیداری بین ژنوتیپهای مورد ارزیابی از نظر صفات عملکرد دانه، پایداری غشا، میزان آب نسبی ازدسترفته، آب ازدسترفته برگ، آب حفظشده برگ، کارایی مصرف آب و میزان سبزینگی برگ در شرایط کشت دیم وجود دارد. نمای چندضلعی بایپلات ژنوتیپ - صفت نشان داد که ژنوتیپ شماره 12 (wc-4931) برترین ژنوتیپ نسبت به سایر ژنوتیپهای مورد بررسی از نظر عملکرد دانه، راندمان مصرف آب، آب نگهداری شده در برگهای بریدهشده و میزان سبزینگی برگ بود. رابطه ژنتیکی مثبت و معنیداری میان راندمان مصرف آب و عملکرد دانه، میان کارایی فتوشیمیایی فتوسیستم II و آب ازدسترفته برگ و میان آب نگهداری شده در برگهای بریدهشده و درجه سبزینگی برگ مشاهده شد. از طرف دیگر، وراثتپذیری و پیشرفت ژنتیکی بالا برای عملکرد دانه، پایداری غشا و راندمان مصرف آب مشاهده شد که حاکی از عمل افزایشی ژنها است. برایناساس، با توجه به سهم بالای اثرات افزایشی در صفات پایداری غشا، عملکرد دانه و راندمان مصرف آب، انتخاب در نسل های اولیه در برنامه اصلاحی پیشنهاد میشود.
کلید واژگان
کلیدواژه: تنوع ژنتیکیصفات فیزیولوژیک
پارامترهای ژنتیکی
وراثتپذیری
GGE biplot
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2019-08-231398-06-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرجسازمان پدید آورنده
گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایرانگروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران
استاد تمام دانشگاه رازی
استاد تمام دانشگاه رازی
دانش آموخته دکتری گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران
دانش آموخته دکتری گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران




