تاثیر جایگزینی کامل روغن ماهی با روغنهای گیاهی بر روی پارامترهای رشد و پروفیل اسیدهای چرب در دوره انگشت قد ماهی آزاد دریای خزر (Salmo trutta caspius) و بررسی این پروفیل پس از تغذیه دوباره با روغن ماهی
(ندگان)پدیدآور
نجد گرامی, ابراهیم حسیننوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
در این تحقیق تاثیر جایگزینی کامل روغنهای گیاهی (پنبه دانه، سویا و هسته انگور) با روغن ماهی و همچنین برگشت دوباره به غذای تجاری، بر روی پارامترهای رشد، بقاء و متابولیسم اسیدهای چرب در جیره غذایی بچه ماهیان آزاد دریای خزر بررسی شد. برای این منظور بچه ماهیان در 4 تیمار غذایی ( 100 درصد روغن ماهی، 100 درصد پنبه دانه، 100 درصد هسته انگور و 100 درصد سویا) به مدت 60 روز مورد بررسی قرار گرفتند. پس از طی دوره پرورش نتایج طرح نشان داد که جایگزینی روغن ماهی با روغنهای گیاهی تاثیر معنی دار بر افزایش وزن بدن، ضریب رشد ویژه و بقاء در بچه ماهیان نداشته است (P>0.05). همچنین آنالیز بافت ماهیچه پس از طی دوره پرورش نشان داد که تجمع اسیدهای چرب لینولئیک (C18:2n6) و لینولنیک (C18:3n3) در بافت بچه ماهیان در تیمارهای روغنهای گیاهی دارای بالاترین مقدار بود و استفاده از روغنهای گیاهی با توجه به افزایش میزانEPA  و DHA در بافت ماهیان، مسیر غیر اشباع سازی (Desaturation) و بلند زنجیره سازی (Elongation) اسیدهای چرب سری PUFA  C18 را تحریک می کند اگرچه بالاترین مقادیر EPA, DHA و آراشیدونیک اسید در تیمار روغن ماهی مشاهده شد. پس از 2 ماه پرورش با تیمارهای غذایی، نتایج برگشت به غذای تجاری نشان داد که میزان تجمع کل اسیدهای چرب اشباع، لینولئیک و لینولنیک اسید همچنان در بافت بچه ماهیان تغذیه شده با تیمارهای روغنهای گیاهی با بچه ماهیانی که از تیمار روغن ماهی استفاده کردند متفاوت است.
کلید واژگان
ماهی آزاد دریای خزرروغنهای گیاهی
اسید چرب
متابولیسم
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2014-12-221393-10-01
ناشر
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشورAgricultural Research,Education and Extension Organization
شاپا
1026-13542322-5998




