افزایش زمان ماندگاری فیله ماهی اوزون برون تازه (Acipenser stellatus) در شرایط بسته بندی تحت اتمسفر اصلاح شده (MAP) و خلاء
(ندگان)پدیدآور
هدایتی فرد, مسعوداروجعلیان, عبدالرضانوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
در مطالعه کنونی، اثر بسته بندی اتمسفر اصلاح شده (MAP) روی زمان ماندگاری فیله ماهی اوزون برون (Acipenserstellatus)در مدت نگهداری در دمای یخچال با درجه حرارت 4 درجه سانتیگراد، ارزیابی و با بسته بندی تحت شرایط خلاء مورد مقایسه قرار گرفت. کیسه های سه لایه (LDPE/EVOH/LDPE) با ضخامت 110 میکرومتر برای بسته بندی مورد استفاده قرار گرفت. ماهیان نگهداری شده تحت شرایط MAP و نمونه های بسته بندی شده در شرایط خلاء (بعنوان شاهد)، در زمانهای مختلف مورد آزمونهای کیفی، شیمیایی (TVN, PV, pH)، جمعیت باکتریایی (شمارش کلی) و بررسی های حسی قرار گرفتند. بنابراین مخلوط های مختلفی از گازهای CO2،O2 و N2 در غالب 8 تیمار تحت بسته بندی اتمسفر اصلاح شده و خلاء استفاده شدند. مقادیر گازهای دی اکسیدکربن از 20 تا 100 درصد، نیتروژن از 35 تا 80 درصد و اکسیژن از صفر تا 5 درصد متغیر بود. نتایج تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که عوامل مورد آزمایش در طول دوره نگهداری در سردخانه اختلافات معنی داری داشتند (P. مخلوط های گازی شرایط MAP موجب توقف کامل عوامل فساد نشدند، اما سرعت روند فساد را آهسته تر نمودند. افزایش عوامل نامطلوب شیمیایی، باکتریایی و حسی در نمونه های شاهد نگهداری شده در دمای 4 درجه سانتیگراد، بین روزهای نهم و دوازدهم نگهداری صورت پذیرفت، در حالیکه در بسته های MAP بویژه بسته D (با 60 درصد CO2 و 40 درصدN2 ) تا روز پانزدهم نگهداری نیز سالم ماندند. مخلوط گازی «60 درصد دی اکسیدکربن و 40 درصد نیتروژن» و پس از آن ترکیب «40 درصد دی اکسیدکربن، 35 درصد نیتروژن و 5 درصد اکسیژن» (بستهG ) بهترین فرمولاسیون را در بین بسته بندی های MAP نشان دادند، بطوریکه زمان ماندگاری بسته ها حداقل 15 روز بود. با افزایش میزان CO2 در بسته ها، مقدار مواد ازته فرار و جمعیت باکتریایی برای ماهیهای بسته بندی شده تحت اتمسفر اصلاح شده کاهش یافته و عمر ماندگاری فیله افزایش می یابد. نتایج نشان داد که نگهداری فیله ماهی اوزون برون، در دمای 4 درجه سانتیگراد یخچال، در شرایط بسته بندی MAP موجب افزایش زمان ماندگاری و حفظ کیفیت آن حتی پس از پانزده روز می گردد.
کلید واژگان
اوزون برونکیفیت
فرآوری
صنایع غذایی
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2010-11-221389-09-01
ناشر
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشورAgricultural Research,Education and Extension Organization
شاپا
1026-13542322-5998