اثر دانه جو پرتوتابی شده با بیم الکترون بر گرانروی، جمعیت باکتریایی، فعالیت آنزیمی و هیستومورفومتری روده جوجه های گوشتی
(ندگان)پدیدآور
برنایی, لطف الهعرفانی مجد, نعیمسالاری, سمیهنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
این آزمایش به منظور بررسی اثر دانهی جو پرتوتابی شده با بیم الکترون در دوز 40 کیلوگری بر گرانروی، جمعیت باکتریایی، فعالیت آنزیمی و هیستومورفومتری رودهی جوجههای گوشتی انجام شد. جیرههای آزمایشی شامل سطوح 25 و 50 درصد دانهی جو (به صورت خام و پرتوتابی) و جیرهی شاهد بر پایهی ذرت و کنجالهی سویا (بدون جو و پرتو) که مجموعاً شامل 5 تیمار و چهار تکرار و تعداد 12 قطعه پرنده در هر تکرار به مدت 42 روز در قالب طرح کاملاً تصادفی به اجرا درآمد. با افزایش سطح دانهی جو به 50 درصد (خام و پرتوتابی) گرانروی محتویات ایلئوم افزایش معنیداری نسبت به سایر تیمارها نشان داد. پرتوتابی سبب کاهش گرانروی ایلئوم در جیرهی 50 درصد دانهی جو شد. با افزایش سطح دانهی جو در جیره، pH محتویات ایلئوم کاهش معنیداری نشان داد اما پرتوتابی تأثیر معنیداری بر pH نشان نداد. اثر تیمارهای آزمایشی بر جمعیت باکتریایی سکوم (کلیفرم، اشریشیا کلی و کل هوازی) معنیدار نبود. اما با افزایش سطح دانهی جو خام به 50 درصد جمعیت لاکتوباسیل کاهش معنیداری نسبت به جیرهی 25 درصد جو پرتوتابی و شاهد نشان داد. فعالیت آنزیمی پانکراس و محتویات ژژنوم (آمیلاز و پروتئاز) بین تیمارهای آزمایشی معنیدار نبود. فعالیت آنزیم لیپاز در بافت پانکراس با افزایش سطح دانهی جو به 50 درصد (خام و پرتوتابی) افزایش معنیداری نسبت به سایر تیمارها نشان داد. تیمارهای آزمایشی بر خصوصیات هیستومورفومتری دئودنوم و ژژنوم شامل ارتفاع و قطر کرک، عمق و ضخامت کریپت، نسبت ارتفاع کرک به عمق کریپت، تعداد سلولهای جامی شکل در بافت پوششی و کریپت، ضخامت بافت پوششی، ضخامت طبقهی عضلانی و ضخامت کل دیواره تأثیر معنیداری نشان نداد. نتایج این آزمایش نشان داد که پرتوتابی باعث کاهش معنیدار گرانروی در سطح 50 درصد دانهی جو گردید اما اثر معنیداری بر pH، جمعیت میکروبی، فعالیت آنزیمی و هیستومورفومتری دئودنوم و ژژنوم نشان نداد.
کلید واژگان
دانهی جو پرتوتابی شدهجمعیت میکروبی
آنزیم
هیستومورفومتری
جوجه های گوشتی
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2020-01-211398-11-01
ناشر
دانشگاه شهید چمران اهوازShahid Chamran University of Ahvaz
سازمان پدید آورنده
دانشجوی دکترای تغذیهی دام، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایراناستاد گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
شاپا
1735-68732676-704X