بررسی باقیمانده های آنتی بیوتیکی تتراسایکلین و اکسی تتراسایکلین در عسل های تولیدی برخی کندوهای عسل استان خوزستان با استفاده از روش HPLC
(ندگان)پدیدآور
فضلآرا, علینجف زاده ورزی, حسینایزدی, بهارهنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
تتراسایکلینها در درمان بیماری لوک آمریکایی و اروپایی در زنبوران عسل به فراوانی مورد استفاده قرار میگیرند. عدم توجه زنبورداران به توصیههای دامپزشکی در خصوص میزان و زمان مصرف دارو سبب افزایش بیش از حد مجاز باقیماندهها، در عسل میگردد. با توجه به عوارض حاصل از این باقیماندهها، نظیر مقاومت دارویی، ازدیاد حساسیت در مصرفکنندگان و ....، در مطالعهی حاضر باقیمانده دو داروی تتراسایکلین و اکسیتتراسایکلین در برخی نمونههای عسل مصرفی در خوزستان به روش HPLC بررسی گردید. تعداد 60 نمونه عسل از زنبورستانهای استان خوزستان جمعآوری و مراحل آمادهسازی جهت جستجوی باقیمانده داروهای تتراسایکلین و اکسیتتراسایکلین صورت گرفت. بدین منظور 5 گرم عسل را جهت استخراج در 25 میلیلیتر بافر مک ایوان حل کرده و کاملاً هموژن نموده و از صافی عبور داده و پس از کالیبره کردن دستگاه HPLC ، مقدار 20 میکرولیتر از آن به دستگاه تزریق شد. سپس میزان باقیمانده داروهای مورد مطالعه، در عسل، تعیین شد. این بررسی نشان داد که 14 (33/23 درصد) نمونهی عسل فاقد هر دو باقیمانده تتراسایکلین و اکسیتتراسایکلین بود حال آن که 31 (66/51 درصد) نمونه دارای هر دو نوع باقیمانده بود. میانگین و خطای معیار باقی ماندهی دارویی تتراسایکلین و اکسیتتراسایکلین در نمونهی عسلهای حاوی باقیمانده آنتیبیوتیکی به ترتیب 38/31±23/119 و 02/37±636/167 میکروگرم بر کیلوگرم بود و در مجموع 46 (67/76 درصد) نمونه از مجموع 60 نمونهی عسل مورد بررسی در مطالعهی حاضر، از نظر باقیمانده آنتیبیوتیکی، مثبت بوده و اختلاف معنیداری با مقدار صفر اعلام شده از سوی اتحادیهی اروپا، کدکس الیمانتاریوس و نیز سازمان غذا و دارو داشتند (05/0P≤).
کلید واژگان
تتراسایکلیناکسی تتراسایکلین
عسل
HPLC
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2014-06-221393-04-01
ناشر
دانشگاه شهید چمران اهوازShahid Chamran University of Ahvaz
سازمان پدید آورنده
دانشیار گروه بهداشت مواد غذاییدانشگاه شهید چمران اهواز
دانش آموخته دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز
شاپا
1735-68732676-704X




