اثر اندازه بذر بر برخی خصوصیات جوانه زنی سه رقم گندم نان
(ندگان)پدیدآور
زارعیان, عباسحیدری شریف آباد, حسینیاری, لیلااسکویی, بیتانوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
به منظور بررسی اثراندازه بذر بربرخی خصوصیات جوانه زنی سه رقم گنددم در شدرای آزمایشدگاه، تحقیقدی در سدال 1831 در مؤسسده تحقیقات ثبت و گواهی بذرونهال به اجرا درآمد. تیمارهایآزمایش شامل پنج اندازه بذر: 2/2-2 ،5/2-2/2 ،3/2-5/2 ،8-3/2 و 8> میلی متد ر و سه رقم گندم نان: پیشتاز، مهدوی وبهار بودند. اثرتیمارها درآزمایشگاه با انجام آزمون جوانه زنی استاندارد بر صفات سرعت و درصد جوانه زنی، طول گیاهچه، ریشه چهو ساقه چه،وزن خشک گیاهچه، ریشه چهو ساقه چه با استفاده از طرح کامالً تصادفی با سه تکرار مدورد بررسدی قرار گرفت. نتایج نشان داد که درصد جوانه زنی تحت تأثیر تیمارهای آزمایش قرار نگرفت و اندازه بذر بدر سدرعت جوانده زندی اثدر ماندی دار داشت. اثر متقابل رقم × اندازه بذر برای طول گیاهچه و ریشه چه و وزن خشک گیاهچه مانی دار بود. سرعت جوانه زنی با افزایش اندازه بدذر افزایش نشان داد ولی سایر خصوصیات مورد بررسی با افزایش اندازه بذر به طور مانی داری افزایش یافتند. همچنین ارقدام از لحداط طدول سداقه چه و وزن خشک ریشه چه و ساقه چه تفاوت مانی داری با یکدیگر داشتند. برتری رقم مهدوی از نظر طول ووزن خشدک گیاهچده بد ه علدت وزن هزار بذر بیشتربه ویژه در اندازه های 3/2-5/2 ،8-3/2 و8> میلی مترو در نتیجه برخورداری از اندازه بزرگترو اندوخته غذایی بیشدتر بدذ ر محسوب شده و موجب تولیدگیاهچه های قویتردر این رقم شد. اثرمتقابل رقم × اندازه بذر برای طدول گیاهچده و ریشده چده ووزن خشدک گیاهچه مانی دار بوده، نشان داد که ارقام مختلف به تغییراندازه بذر از لحاط این صفات عکس الامل یکسان نداشتند.
کلید واژگان
گندمرقم
بذر
اندازه بذرو درصد جوانه زنی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2012-03-201391-01-01
ناشر
انجمن علمی بذر ایرانSeed Science Society of Iran
سازمان پدید آورنده
پژوهشگر مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر ونهالعضو هیئت علمی )استاد پژوهش(، مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال
کارشناس ارشد، مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال
کارشناس ارشد، مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال
شاپا
2322-26462588-4638




