تعیین دماهای کاردینال و مطالعه اثر دما بر کارایی پرایمینگ بذر پیاز خوراکی رقم زرگان (Allium Cepa cv, Zargan)
(ندگان)پدیدآور
عسکری سرچشمه, محمدعلیمرادی شکوریان, زهرا بیگمدلشاد, مجتبیتوکل افشاری, رضانوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
به منظور بررسی اثر پرایمینگ بر جوانهزنی بذر پیاز خوراکی رقم زرگان در شرایط دمایی متفاوت این تحقیق با 6 سطح دمایی 5 تا 30 درجه سانتیگراد و سه پیش تیمار بذر یعنی شاهد، هیدرو پرایمینگ و هالو پرایمینگ با نیترات پتاسیم 0/5 % به مدت 12 ساعت با سه تکرار انجام گرفت. نتایج نشان داد پرایمینگ بذر پیاز با نیترات پتاسیم 0/5 % توانست بر مولفههای جوانهزنی موثر باشد. بذرهای پرایمینگ شده با نیترات پتاسیم 0/5 % میزان جوانه زنی بیشتری در دامنههای مختلف دمایی نشان دادند. نیترات پتاسیم 0/5 % توانست بر واکنش جوانه زنی به دما تاثیر گذاشته و بذرها در مقایسه با دو تیمار دیگر در دمای 5 درجه سانتیگراد در حدود 33/6 % جوانهزنی بیشتری داشتند. سایر نتایج نشان داد درصد جوانه زنی در دمای 20 درجه سانتیگراد در کلیه پیش تیمارها به حداکثر مقدار خود رسیدند و پس از آن تقریبا روند ثابتی داشتند. در ارزیابی مدل دوتکهای برای پیش بینی دماهای کاردینال جوانهزنی بذر تیمار شده دماهای پایه، مطلوب و سقف به ترتیب 1/07، 27/38، 46/09 درجه سانتیگراد (در تیمار نیترات پتاسیم 0/5%)، 1، 25، 43 درجه سانتیگراد (در تیمار هیدروپرایمینگ) و 1/09، 27/6، 46/12 درجه سانتیگراد (در تیمار شاهد) تعیین شد. برای پیش بینی زمان جوانهزنی در دماهای ثابت مختلف از مدل زمان-دمایی استفاده گردید که ضریب ثابت دمای طبیعی برابر 1872/794 درجه سانتیگراد ساعت بود.
کلید واژگان
OnionZargan Cultivar
cardinal temperatures
thermal time
priming
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2019-06-221398-04-01
ناشر
انجمن علمی بذر ایرانSeed Science Society of Iran
سازمان پدید آورنده
گروه باغبانی دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران-کرجدانشکده علوم و مهندسی کشاورزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهارن - کرج
دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی
استاد/ گروه آموزشی اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، ایران.
شاپا
2322-26462588-4638




