پیش بینی دماهای کاردینال جوانهزنی هویج (Daucus carota L.) و سه گونه علف هرز غالب آن با استفاده از مدل های رگرسیون غیر خطی
(ندگان)پدیدآور
دیانت, مرجاننوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
مدیریت هویج به ویژه از جهت علفهای هرز بسیار مشکل است. جوانهزنی بذر در مدیریت علفهای هرز هویج یک فرایند کلیدی است زیرا میتواند تعداد علف های هرزی را که در هویج سبز می شوند و زمان سبز شدن آنها را تعیین کند. این آزمایش جهت بررسی دو مدل خطوط متقاطع و دندان مانند برای توصیف واکنش سرعت جوانهزنی هویج (Daucus carota L.)، گندمک (Stellaria media (L.) Vill.)، اسب واش (Setaria glauca (L.) P. Beauv.) و پیر بهار (Conyza canadensis (L.) Cronq.) به دما صورت گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی و با 4 تکرار در دانشگاه آزاد اسلامی- واحد علوم و تحقیقات انجام شد. بذور با دماهای 2، 5، 10، 15، 20، 25، 30، 35، 40 و 45 درجه سانتیگراد تیمار شدند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که درصد و سرعت جوانهزنی در سطح یک درصد تحت تاثیر دما قرار گرفتند. مدل خطوط متقاطع در هویج و مدل دندان مانند در گندمک، اسب واش و پیر بهار به خوبی سرعت جوانهزنی را نسبت به دما توصیف نمودند. با توجه به مدل برتر، دماهای پایه، بهینه و بیشینه در هویج 67/1، 84/22 ، 16/43 ، در گندمک 58/3، 67/19-82/18، 75/42، در اسب واش 17/14، 92/34-75/33، 86/44 و در پیر بهار 74/13، 94/31-73/31، 21/44 درجه سانتیگراد بود. نتایج نشان داد که هویج به علت پایینتر بودن دمای پایه نسبت علف های هرز مورد بررسی میتواند زودتر جوانه زند بنابراین کشت زودتر به آن امکان استقرار زودتر را داده و بهتر میتواند با علفهای هرز رقابت کند.
کلید واژگان
درصد جوانهزنیسرعت جوانهزنی
مدل خطوط متقاطع
مدل دندان مانند
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2019-06-221398-04-01
ناشر
انجمن علمی بذر ایرانSeed Science Society of Iran
سازمان پدید آورنده
هیات علمی دانشگاه ازاد اسلامی-واحد علوم و تحقیقات تهرانشاپا
2322-26462588-4638




