بررسی ویژگی های جوانه زنی بذر ارقام کنجد (Sesamum indicum L.) و رابطه آن با ترکیب اسیدهای چرب
(ندگان)پدیدآور
رضوانی مقدم, پرویزسیدی, سید محمدنوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
میزان روغن و ترکیب اسیدهای چرب از مهمترین عوامل در ارزیابی و توصیف دانههای روغنی به شمار میروند. از سوی دیگر، جوانهزنی بذر و استقرار گیاهچهها تحت تاثیر ذخایر موجود در بذر قرار دارند. از این رو، به منظور بررسی ویژگی های جوانه زنی بذر ارقام کنجد (Sesamum indicum L.) و رابطه آن با ترکیب اسیدهای چرب در ساختار روغن، مطالعاتی در شرایط آزمایشگاه و گلخانه به صورت طرح کاملاً تصادفی با 15 تیمار و چهار تکرار در دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. در این مطالعات ارقام کنجد (شامل داراب 2، داراب 14، دشتستان 2، دشتستان 5، اسفراین، IS، JL-13، کلات، کاشمر، مشهد، اولتان، سیستان، TS-3، ورامین 2822 و یلو وایت) به عنوان تیمارهای آزمایش در نظر گرفته شدند. این ارقام از پژوهشکده گیاهی دانشگاه فردوسی مشهد و نیز موسسه تحقیقات اصلاح وتهیه نهال و بذر در کرج تهیه شدند. طبق نتایج، کمترین متوسط زمان جوانه زنی1 (MGT) و متوسط زمان سبز شدن2 (MET) در ارقام دشتستان 2، دشتستان 5 و ISبه دست آمد. در مقابل، بیشترین MGTو METدر ارقام یلو وایت و مشهد مشاهده شد. اگر چه بین ارقام تفاوت معنیداری از نظر غلظت نیتروژن دانه و درصد روغن مشاهده نشد، اما از نظر غلظت فسفر بین ارقام تفاوت معنیداری وجود داشت؛ به طوری که بیشترین و کمترین غلظت فسفر دانه به ترتیب در ارقام دشتستان 2 و یلو وایت مشاهده شد. به جز اسید اولئیک، لینولئیک و لینولنیک، سایر اسیدهای چرب ارتباط معنیداری با METنداشتند. بین اسید اولئیک با METهمبستگی منفی(R2= 0.73**) و بین اسید لینولنیک با METهمبستگی مثبت و معنیداری(R2= 0.93**) مشاهده شد. از این رو به نظر میرسد که بنیه بذر کنجد به شدت وابسته به ترکیب اسیدهای چرب غیر اشباع تشکیل دهنده روغن باشد.
کلید واژگان
آزمون پیری تسریع شدهاسید چرب
متوسط زمان سبز شدن
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2017-01-201395-11-01
ناشر
انجمن علمی بذر ایرانSeed Science Society of Iran
سازمان پدید آورنده
گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهدگروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تربت حیدریه.
شاپا
2322-26462588-4638




