اثر تنش شوری بر برخی خصوصیات جوانهزنی و رشد گیاهچه های ماریتیغال ( Silybum (Echinops candidus) شکرتیغال و) marianum
(ندگان)پدیدآور
پرمون, قاسمعبادی, علیاسدی آقبلاغی, معصومهنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
به منظور بررسی اثر شوری بر عوامل موثر بر جوانهزنی و رشد گیاهچه ماریتیغال و شکرتیغال آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در دانشگاه محقق اردبیلی اجرا شد. تیمارهای مورد بررسی شامل گونههای ماریتیغال و شکرتیغال و همچنین سطوح 0 ،50 ،100 ،150 و 200 میلیمولار کلرید سدیم بود. نتایج نشان داد، شوری موجب کاهش درصد و سرعت جوانه زنی و افزایش متوسط زمان جوانهزنی میشود که این کاهش در شکرتیغال بیشتر از ماریتیغال بود. شاخصهای رشد گیاهچهها (طول و وزن تر و خشک ریشهچه و ساقهچه) نیز تحت تاثیر شوری قرار گرفت. در شوری 50 میلیمولار اغلب صفات ماریتیغال در مقایسه با شکرتیغال، اثر معنیداری نشان نداد، در حالی که در شوریهای بالاتر این صفات در شکرتیغال کاهش شدیدی در مقایسه با ماریتیغال داشت که این نشان دهنده تحمل نسبی ماریتیغال به شوری میباشد. با وجودی که شوری بنیه اولیه و ثانویه و کارایی استفاده از ذخایر را کاهش داد، استفاده از ذخایر در اثر این تنش افزایش پیدا کرد. محتوی سدیم و پتاسیم و کلسیم ریشهچه در شدتهای پایین شوری افزایش و با تشدید تنش کاهش نشان داد
کلید واژگان
تحملسرعت جوانه زنی
عناصر غذایی
کارایی ذخایر بذر
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2015-03-211394-01-01
ناشر
انجمن علمی بذر ایرانSeed Science Society of Iran
سازمان پدید آورنده
دانشجوی دکتری دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایراندانشیار دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
شاپا
2322-26462588-4638




