بررسی ویِژگی های جوانه زنی بذر و رشد اولیه گیاهچه های کلزای تولید شده از گیاهان مادری در معرض تنش شوری
(ندگان)پدیدآور
ده شیری, عباسمدرس ثانوی, سید علی محمدنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
در این تحقیق سه رقم کلزا با تحمل متفاوت در برابر شوری شاملرقم اکاپی،زرفام وRGS003 تحت تأثیر چهار غلظت شوری(صفر،5 ،10 ، و 15 دسی زیمنس بر متر) قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل با سه تکرار انجام شد.محصول بذر برداشت شده در سال بعد در آزمایش- های تعیین درصد جوانهزنی و سرعت جوانهزنی و تعیین وزن خشک گیاهچه و سایر آزمونهای مرتبط به ویژگیهای جوانهزنی استفاده شد.نتایج نشان داد شاخصهای مرتبط با قوه نامیه بذر در ارقام تفاوت معنی داری نشان نداد. همچنین این صفات تحت تأثیر شوری قرار نگرفت. درصد گیاهچههای عادی نیز در سطوح مختلف تیمار رقم و شوری تفاوت معنی دار نداشت. از بین شاخصهای بنیه بذر، طول ریشه- چه در بین ارقام تفاوت معنی داری نشان داد و رقم RGS003 کمترین طول ریشهچه را نسبت به ارقام اکاپی و زرفام داشت. وزن تر ساقهچه در هر دو آزمون جوانهزنی استاندارد و پیری تسریع شده با افزایش شوری افزایش یافت. وزن خشک ساقهچه نیز با افزایش شوری افزایش یافت (غیرمعنی دار) و با رسیدن سطح شوری به 15 دسی زیمنس بر متر کاهش یافت. بنابراین تولید بذر در شرایط شور بر قوه نامیه و بنیه بذر تولیدی تأثیر منفی ندارد و حتی برخی از شاخصهای بنیه بذر تولیدی را بهبود خواهد بخشید.
کلید واژگان
شوریکلزا
بذر
قوه نامیه
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2015-09-231394-07-01
ناشر
انجمن علمی بذر ایرانSeed Science Society of Iran
سازمان پدید آورنده
عضو هیات علمی مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهالاستاد گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس
شاپا
2322-26462588-4638




