بررسی تأثیر باکتریهای محرک رشد (PGPR) بر شاخصهای رشد گندم تحت تنش شوری
(ندگان)پدیدآور
ثقفی, کبریاحمدی, جعفراصغرزاده, احمداسمعیلیزاد, اشرفنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
با توجه به روند افزایشی توسعه اراضی شور و کمبود اراضی زراعی مطلوب برای کشاورزی شناسایی راهکارهایی که باعث افزایش مقاومت این گیاهان در برابر شرایط شور میشود از اهمیت زیادی برخوردار است. استفاده از باکتریهای محرک رشد یکی از این راهکارها محسوب میشود. بنابراین به منظور بررسی تأثیر چند گونه از باکتریهای محرک رشد و ترکیب این گونهها در شرایط تنش شوری بر شاخصهای رشد دو رقم گندم، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل تنش شوری در سه سطح)  335/0 (شوری آب آبیاری به عنوان شاهد)، 6 و 14 دسیزیمنس بر متر (که از ﻃﺮﻳﻖ اﺿﺎﻓﻪ ﻧﻤﻮدن نمک به آب ﺑﺎ 335 EC ﻣﻴﻜﺮوزﻳﻤﻨﺲ ﺑﺮ ﻣﺘﺮﺗﻬﻴﻪ ﮔﺮدﻳﺪ)( و فاکتور باکتریهای PGPR در هشت سطح  شامل 1- (تیمار بدون باکتری به عنوان شاهد (Control)) 2- (آزوسپیریلوم لیپوفروم سویه of) 3- (ازتوباکتر کروکوکوم سویه 5) 4- (سودوموناس فلورسنس سویه 169) 5- (آزوسپیریلوم لیپوفروم سویه of+ ازتوباکتر کروکوکوم سویه 5) 6- (آزوسپیریلوم لیپوفروم سویه of + سودوموناس فلورسنس سویه 169) 7- ( ازتوباکتر کروکوکوم سویه5 + سودوموناس فلورسنس سویه 169) و 8 - (آزوسپیریلوم لیپوفروم سویه of + ازتوباکتر کروکوکوم سویه 5 + سودوموناس فلورسنس سویه 169) درگلخانه موسسه تحقیقات خاک و آب و به روش کشت در شن (Sand Culture) انجام شد. ارقام مورد استفاده در آزماش شامل دو رقم کویر (متحمل به شوری) و قدس (حساس به شوری) بودند. نتایج نشان داد که تنش شوری تأثیر معنیداری برشاخصهای مرتبط با ریشه و اندام هوایی دارد (P
کلید واژگان
آزوسپیریلومازتوباکتر
تنش شوری
سودوموناس
گندم
مورفولوژیک
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2013-08-231392-06-01
ناشر
موسسه تحقیقات خاک و آبسازمان پدید آورنده
دانشجوی کارشناسی ارشد سابق دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) و کارشناس ارشد موسسه تحقیقات خاک و آبدانشیار، عضو هیأت علمی دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)
استادیار پژوهش، عضو هیأت علمی موسسه تحقیقات خاک و آب؛
کارشناس ارشد میکروبیولوژی آزمایشگاه بیولوژی خاک موسسه تحقیقات خاک و آب
شاپا
2345-25362423-6055




