برهمکنش همزیستی میکوریزایی و آبیاری تکمیلی بر عملکرد و کیفیت علوفه و دانه گندم دیم در شرایط متغیر بارش انتهای فصل
(ندگان)پدیدآور
مظلومی ممیندی, محمودپیرزاد, علیرضاجلیلیان, جلالنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
تاثیر آبیاری تکمیلی بر همزیستی میکوریزایی گندم دیم رقم آذر2 در زمانهای متغیر آخرین بارندگی بهاره در یک آزمایش دوساله بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سالهای 1393و 1394 در مرکز تحقیقات کشاورزی آذربایجانغربی بررسی شد. تیمارهای آزمایش شامل زمان پایان بارندگی (20 اردیبهشت، 3 خرداد و 17 خرداد)، همزیستی قارچ (شاهد و قارچ گونهGlomus intraradices) و آبیاری (دیم و یک نوبت آبیاری تکمیلی) بودند. نتایج نشان داد که همزیستی میکوریزایی تحت شرایط آبیاری تکمیلی باعث افزایش معنیدار کیفیت علوفه (فسفر و کلسیم) و دانه (فسفر) گندم نسبت به کشت دیم شد. بیشترین درصد پروتئین (98/21 درصد) و عملکرد دانه (55/1326 کیلوگرم در هکتار) مربوط به آبیاری تکمیلی گیاهانی میکوریزایی بوده که آخرین بارندگی را به ترتیب در 20 اردیبهشت و 17 خرداد داشتند. به طور کلی کیفیت علوفه و دانه گندم در کشت دیم با یک نوبت آبیاری تکمیلی بهبود مییابد و رابطه میکوریزایی صرفنظر از زمان پایان بارندگی در میزان بهبود کیفیت و عملکرد دانه (در آبیاری تکمیلی تا 15 درصد و در کشت دیم تا 10 درصد) موثر بود. در نتیجه در شرایط کمآبی با مدیریت صحیح منابع آب و کاربرد کودهای بیولوژیک علاوه بر کاهش میزان آب مصرفی و تقویت گیاه، میتوان ضمن غنیسازی محصولات زراعی گامی مؤثر در راستای کشاورزی پایدار برداشت.
کلید واژگان
بارندگی انتهای فصلپروتئین دانه
فسفر دانه
عملکرد
بهزراعی
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2016-11-211395-09-01
ناشر
موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشورسازمان پدید آورنده
گروه زراعت، دانشکده کشاورزی،دانشگاه ارومیه، آذربایجان غربی، ایرانگروه زراعت، دانشکده کشاورزی،دانشگاه ارومیه، آذربایجان غربی، ایران
گروه زراعت، دانشکده کشاورزی،دانشگاه ارومیه، آذربایجان غربی، ایران
شاپا
2345-203X2345-6876




