بررسی تولید استر استئاریک اسید سوربیتن
(ندگان)پدیدآور
امین محلاتی, علیرضاعالم زاده, ایراننوع مدرک
Textکوتاه پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
استر استئاریک اسید سوربیتن به عنوان امولسیوفایر در صنایع خوراکی، دارویی، بهداشتی و آرایشی کاربرد دارد. سوربیتن استرها از واکنش یک قند با یک اسید چرب تولید می شوند. سوربیتول مولکول قند تشکیل دهنده این فراورده و اسید چرب آن استئاریک اسید است. تولید سوربیتن استر به دو روش تک مرحله ای و دو مرحله ای امکان پذیر است.در این پژوهش، روش دو مرحله ای به دلیل برتری های آن نسبت به روش تک مرحله ای انتخاب شد. برای مرحله اول و دوم واکنش، چند کاتالیست مشخص شد و توانایی آنها در انجام واکنش بررسی و مقایسه شد. فسفریک اسید به عنوان کاتالیست مناسب انتخاب شد و برای این کاتالیست تأثیر دما، فشار و غلظت کاتالیست در سرعت واکنش بررسی شد. نتیجه ها نشان داد که سرعت واکنش آب گیری مولکولی در حضور فسفریک اسید به عنوان کاتالیست، با دما و غلظت کاتالیست نسبت مستقیم دارد ولی با فشار نسبت عکس دارد. در مرحله دوم واکنش، کاتالیست بازی به عنوان کاتالیست بهینه انتخاب و واکنش استری شدن در حضور کاتالیست بازی انجام شد.تغییر کشش سطحی برای امولسیفایر تولید شده با افزودن مقدارهای متفاوت سوربیتن استر تولیدی به آب اندازه گیری شد. سوربیتن استر تولیدی کشش سطحی آب را کم می کرد. غلظت بحرانی میسل ها (CMC) آن در حلال آب برابر mg/L15 و عدد صابونیفراوردهی پایانیبرابر174 بود.
کلید واژگان
:استئاریک اسیدامولسیفایر
سوربیتن استر
کاتالیست اسیدی
شیمی آلی
علوم و فناوری غذا
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2014-11-221393-09-01
ناشر
جهاد دانشگاهی-پژوهشکده توسعه صنایع شیمیایی ایرانسازمان پدید آورنده
تهران، دانشگاه صنعتی شریف، دانشکده مهندسی شیمی و نفتتهران، دانشگاه صنعتی شریف، دانشکده مهندسی شیمی و نفت




