بررسی اثر فرآیند جوانه زنی بر روی تغییرات ارزش تغدیه ای و برخی خصوصیات فیزیکوشیمیایی ماش
(ندگان)پدیدآور
طالبی نجف آبادی, سمیراشریفی, اکرمآبسالان, علی اصغرنوع مدرک
Textترویجی
زبان مدرک
فارسیچکیده
برای بهبود ارزش تغذیهای حبوبات میتوان از فرآیند جوانهزنی استفاده نمود. در این مطالعه اثر فرآیند جوانهزنی بر برخی خصوصیات تغذیهای ماش نظیر میزان رطوبت، پروتئین، چربی، خاکستر، فیبرخام، کربوهیدرات، مواد معدنی و ترکیبات فنلی مورد بررسی قرار گرفت. عملیات جوانهزنی از طریق خیساندن ماش به مدت 24 ساعت و نگهداری در شرایط مرطوب در دو زمان 48 و 72 ساعت و دو دمای 15 و 25 درجه سانتیگراد صورت پذیرفت. سپس جوانهها در دمای 50 درجه سانتیگراد خشک و آسیاب شدند و خصوصیات تغذیهای آنها در سه تکرار اندازهگیری و با نمونه شاهد در یک طرح کاملاً تصادفی در سطح آماری یک درصد مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج این مطالعه نشان داد که متناسب با رشد جوانه، میزان پروتئین و رطوبت دانه افزایش یافتند. از سوی دیگر جوانهزنی باعث کاهش میزان چربی در ماش شد و با افزایش روند جوانهزنی این مقدار به تدریج کاهش یافت. همچنین فرآیند جوانهزنی، کاهش میزان خاکستر، فسفر و ترکیبات فنلی در ماش را به همراه داشت. جوانهزنی تا زمان 48 ساعت سبب افزایش فیبرخام شد و با افزایش روند جوانهزنی این مقدار کاهش یافت. همچنین میزان کربوهیدرات، آهن، کلسیم و روی نیز بعد از جوانهزنی افزایش یافت. با توجه به نتایج بدست آمده، بهترین شرایط برای بهبود ارزش تغذیهای ماش از طریق جوانهزنی در دمای 25 درجه سانتیگراد و در زمان 72 ساعت است.
کلید واژگان
ماشجوانه زنی
ارزش تغذیهای
مواد معدنی
ترکیات فنلی
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2020-02-201398-12-01
ناشر
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذرAgricultural Research,Education and Extension Organization
سازمان پدید آورنده
گروه علوم و صنایع غذایی، واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان، ایرانگروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشکده مهندسی صنایع و مکانیک، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران
گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور سبزوار، ایران
شاپا
2322-40962423-4877




