برهمکنش عصاره نعنا و اسید سالیسیلیک در افزایش عمر قفسهای و کاهش پوسیدگیهای پس از برداشت موز رقم دوارف کاوندیش (Musa sapientum cv. Dwarf Cavendish)
(ندگان)پدیدآور
کامیاب, فرشتهماهیدشتی, فاطمهنوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
میوه موز به علت رسیدگی سریع و حساسیت به بیماریهای قارچی پس از برداشت، عمر انباری بسیار پایینی دارد. اسید سالیسیلیک به عنوان ترکیب ضد اتیلنی و میکروبی و عصاره نعنا به عنوان ترکیبات ضد میکروبی میتوانند برای افزایش عمر پس از برداشت موز موثر باشند. به منظور بررسی اثر اسید سالیسیلیک و عصاره نعنا بر ویژگیهای فیزیولوژیک پس از برداشت موز، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با دو فاکتور عصاره نعنا در چهار سطح صفر، 100، 150 و 200 میلیگرم در لیتر و اسید سالیسیلیک در 3 سطح صفر، 2 و 4 میلیمولار در 3 تکرار به مرحله اجرا در آمد. صفات درصدکاهش وزن میوه، پوسیدگیهای قارچی، میزان مواد جامد محلول، قندهای احیاء، نشاسته و شاخصهای ارزیابی حسی در تیمارهای مختلف اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد که اکثر تیمارها مخصوصا تیمار اسید سالیسیلیک 2 میلیمولار در ترکیب با عصاره نعنا 150 یا 200 میلیگرم در لیتر باعث بهبود کیفیت میوهها و کاهش علایم پوسیدگیهای قارچی تاج و دم گاه میوهها در مقایسه با شاهد شدند. تمام تیمارها درصد کاهش وزن، مواد جامد محلول و قندهای احیاء را کاهش دادند. همچنین درصد نشاسته در میوههای تیمار شده در مقایسه با شاهد بیشتر بود. بنابراین، اما درصد نشاسته را در میوههای تیمارشده، افزایش دادند. در مجموع، تیمار ترکیبی اسید سالیسیلیک 2 میلیمولار و عصارههای نعنا 150 میلیگرم در لیتر برای افزایش انباری و کیفیت موز توصیه میشود.
کلید واژگان
عمر قفسهایاسید سالیسیلیک
عصاره گیاهی
فیزیولوژی پس از برداشت
پوسیدگی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2018-08-231397-06-01
ناشر
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذرAgricultural Research,Education and Extension Organization
سازمان پدید آورنده
استادیار، گروه مهندسی علوم باغبانی، واحد رفسنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، رفسنجان، ایراندانشجوی سابق کارشناسی ارشد دانشکده کشاورزی، گروه باغبانی، واحد جیرفت، دانشگاه آزاد اسلامی، جیرفت، ایران
شاپا
2322-40962423-4877




