امکان افزایش تولید محصول گندم در دیمزارهای گرمسیری ایران
(ندگان)پدیدآور
محمدی, محتشمکریمیزاده, رحمتالهغفاری, عبدالعلیروستایی, مظفرنوع مدرک
Textترویجی
زبان مدرک
فارسیچکیده
تولید گندم در مناطق دیم گرمسیر نقش مهمی در اقتصاد ایران داشته و دارای ظرفیت عظیمی در افزایش تولیدات کشاورزی است. گسترش استفاده از ارقام اصلاح شده گندم در مناطق عمدهای از دیمزارهای گرمسیری در دهه هشتاد نسبت به دهه هفتاد حدود 27 درصد افزایش تولید را به همراه داشته است. با این وجود، شکاف زیاد عملکرد در سطح مزارع زارعین در مقایسه با عملکرد ایستگاههای تحقیقات کشاورزی (98 تا 204 درصد)،نیازمند شناخت عوامل به وجود آورنده شکاف عملکرد و ارایه راهکارهای مناسب است. شواهد و تجربیات موجود نشان میدهد که عوامل مدیریتی، اطلاعات فنی و مدیریت زراعیضعیف کشاورزان، توان و آگاهیهای حرفهای کم مروجین، استمرار استفاده از ارقام بومی در برخی مناطق، پایین بودن سطح مکانیزاسیون، عدم انتقال یافتههای تحقیقاتی به مزارع زارعین، عدم نظارت و پیگیری مؤثر بر پیامدها و عواقب کاربرد نوآوریهای ارایه شده،کمبود ماشینآلات و ادوات، کوچک بودن و پراکندگی اراضی دیم در زمره عوامل اصلی محدود کننده عملکرد گندم دیم در شرایط موجود میباشند.بنابراین، افزایش تولید گندم مستلزم پذیرش ارقام اصلاح شده به همراه سایر فنآوریهای مورد توصیه است. این فنآوریهای مناسب، به تولیدات پایدار کشاورزی کمک نموده و آثار سوء عوامل محیطی را محدود مینماید، هر چند به فعلیت رساندن تمامی ظرفیتهای موجود امکانپذیر نبوده و مورد انتظار نیز نمیباشد.
کلید واژگان
تولید پایدار کشاورزیشکاف عملکرد
عوامل مدیریتی
گندم دیم
مناطق گرمسیر
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2015-03-211394-01-01
ناشر
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذرAgricultural Research,Education and Extension Organization
سازمان پدید آورنده
مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعیمرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی
مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، مراغه
مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی
شاپا
2322-40962423-4877




