تاثیر کم آبیاری بر روی خواص کمی گندم و تعیین عمق آب مصرفی بهینه آن در شهرکرد
(ندگان)پدیدآور
شایان نژاد, محمدنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
به منظور بررسی تاثیر کم آبیاری بر روی خصوصیات کمی گندم پائیزه در شهرکرد، یک طرح کاملاً تصادفی شامل 36 پلات (نه تیمار آبیاری و چهار تکرار) در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهرکرد در خاکی با بافت لوم شنی در سال زراعی 85-84 انجام شد. تیمارهای آبیاری از اول خرداد ماه 1385 اعمال شد. زیرا قبل از آن در شهرکرد نیازی به آبیاری نیست. زمان آبیاری براساس تخلیه 50 درصد از رطوبت موجود در خاک در تیمار آبیاری کامل تعیین شد. تیمارهای T1 و T2 بیش از حد آبیاری شده بودند و تیمار T3 در حالت آبیاری کامل و بقیه تیمارها تحت مقادیر مختلف کم آبیاری قرار داشتند. به طور خلاصه می توان نتیجه گیری نمود که تاثیر کم آبیاری بر روی خصوصیات کمی گندم پائیزه (شامل عملکرد کل، عملکرد دانه، عملکرد کاه و وزن هزار دانه) در شهرکرد معنی دار می باشد به طوریکه به ازای عمق آب مصرفی 314 میلیمتر، حداکثر دانه در واحد سطح بدست می آید. اما در اثر کم آبیاری و استفاده از 106 میلیمتر آب، می توان به حداکثر سود نائل شد. بنابراین در شرایط محدودیت منابع آبی، عمق آب مصرفی را می توان 34 درصد عمق آب مصرف شده در آبیاری کامل در نظر گرفت و با اعمال کم آبیاری سطح زیر کشت را 9/2 برابر افزایش داد و به سود حداکثر نائل شد.
کلید واژگان
خواص کمیکم آبیاری
گندم
عمق آب مصرفی بهینه
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2011-02-201389-12-01




