بررسی تاثیر کلسیم در بهبود اثرات سوء ناشی از شوری ورمیکمپوست در تولید نشاء خیار (Cucumis Sativus).
(ندگان)پدیدآور
علی خواجه, کاظمخواجه حسینی, محمدنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
شوری، مخصوصاً در مناطق خشک و نیمه خشک یکی از مسائل عمده کشاورزی در سراسر دنیا محسوب میشود. ورمیکمپوست دارای مقادیر بالایی از  پتاسیم، فسفر و سدیم است که منجر به افزایش شوری میشود. شوری زیاد عامل محدود کننده مصرف این ماده است. یون کلسیم اثرات قابل توجهی در فرایندهای فیزیولوژیک گیاهان داشته و پارامترهای مورفولوژیک و بیوشیمیایی گیاهانی که تحت تنش شوری (NaCl) قرار گرفته اند  را بهبود می بخشد .به منظور بررسی تاثیر کلسیم بر بهبود آسیبهای ناشی از شوری ورمیکمپوست به عنوان محیط کشت در تولید نشاء خیار، آزمایشی به صورت طرح کاملا تصادفی در پاییز 1393 در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد صورت گرفت. در این آزمایش از نیترات کلسیم 99% به عنوان منبع کلسیم استفاده شد. تیمارهای آزمایش عبارت بود از تیمار شاهد ورمیکمپوست بدون کلسیم، تیمار 10 میلیمولار کلسیم به صورت محلول با بذر قبل از کاشت، تیمار 25 میلیمولار کلسیم و تیمار 75 میلیمولار کلسیم همراه با محیط کشت. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که حضور کلسیم تاثیر معنیداری در بهبود اثرات شوری دارد و تیمار 10 میلیمولار کلسیم بیشترین اثرات مثبت را بر ویژگیهای رشدی نشاء خیار در محیط کشت ورمیکمپوست داشت. کاربرد مناسب یون کلسیم حساسیت گیاهان به شوری را پایین آورده و پارامترهای مورد نظر را به خوبی بهبود می بخشد، بنابراین استفاده از گیاهان زراعی با کارایی کاربرد کلسیم بالا، می تواند به کاهش هزینه های اقتصادی در مقابل شوری کمک کند.
کلید واژگان
نیترات کلسیمبستر کشت
شوری
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2017-11-221396-09-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستانسازمان پدید آورنده
کارشناس ارشد اگرواکولوژی و کارشناس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضویدانشیار دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد




