اثر عصاره برخی از گیاهان دارویی به عنوان بازدارندههای جوانهزنی بر بذور یونجه و اسپرس به منظور بذرکاری پاییزه
(ندگان)پدیدآور
یادگاری, مهرابنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
کیفیت علوفه مراتع متأثر از زمان آغاز رشد و نمو و عدم وجود تنشهای محیطی است. امروزه میتوان از متابولیتهای ثانویه موجود در گیاهان دارویی در راستای ایجاد تأخیر در جوانهزنی بذور سایر گیاهان استفاده نمود. یونجه (Medicago sativa) و اسپرس (Onobrychis vicifolia) اهمیتی ویژه در تولید علوفه در کشور دارند. این پژوهش با هدف به تأخیر انداختن جوانهزنی بذور یونجه و اسپرس با استفاده از عصارههای آویشن باغی (Thymus vulgaris)، بومادران (Achillea millefolium)و مریمگلی (Salvia officinalis) در سطوح 0، 15، 30 و 45 گرم در لیتر عصاره آبی به عنوان تیمارهای بازدارنده جوانهزنی با 4 تکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی در شرایط آزمایشگاهی به اجرا در آمد. نتایج نشان داد که اثر عصارههای گیاهی بر تمامی صفات به جز وزن تر و خشک ریشهچه در سطح احتمال یک درصد معنیدار شد. در مورد بذور یونجه، بیشترین مقادیر بنیه بذر، درصد و سرعت جوانهزنی در تیمار شاهد و کمترین مقادیر این صفات با کاربرد عصاره آویشن و مریم گلی با غلظت 45 گرم در لیتر بدست آمد. در مورد بذور اسپرس بیشترین مقادیر بنیه بذر، درصد و سرعت جوانهزنی در تیمار شاهد و کمترین مقادیر این صفات در اثر استفاده عصاره بومادران با غلظت 45 گرم در لیتر بدست آمد. بنابراین در مناطقی که خطر سرمازدگی بهاره وجود دارد، جهت تأخیر در تندش بذور یونجه میتوان از عصاره مریم گلی و آویشن (45 گرم در لیتر) استفاده نمود و در مورد بذور اسپرس تیمار عصاره بومادران (45 گرم در لیتر) قابل توصیه می باشد.
کلید واژگان
جوانهزنیگیاهان دارویی
گیاهان مرتعی
مواد بازدارنده
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2017-05-221396-03-01




