مطالعه برخی صفات مورفولوژیک در ژنوتیپهای مختلف گندم نان بهاره تحت شرایط آب و هوایی پارس آباد مغان
(ندگان)پدیدآور
بارانی, سعیدشکرپور, مجیدنوع مدرک
Textعلمی پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
این آزمایش در سال زراعی 1389در مزرعه تحقیقاتی آموزشکده کشاورزی پارس آباد مغان با 29 ژنوتیپ گندم بهاره مشتمل بر 27 رقم و 2 لاین در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار اجرا گردید. نتایج تجزیه واریانس نشان داد بین ژنوتیپها از نظر همه صفات زراعی مورد مطالعه، تفاوت معنیداری در سطح احتمال 1% وجود داشت. رقم شیرودی از نظر عملکرد دانه (5370 کیلوگرم در هکتار)، وزن هزار دانه (4/37گرم) و تعداد دانه در سنبله (3/47) دارای بیشترین میانگین نسبت به سایر ارقام بود. از نظر عملکرد بیولوژیک(15060کیلوگرم درهکتار) و تعداد سنبله (8/635 در مترمربع) رقم اکبری بیشترین میانگین را داشت. عملکرد بیولوژیک، طول سنبله و تعداد دانه در سنبله همبستگی مثبت و معنیداری با عملکرد دانه نشان داد. همچنین، رابطه مثبت و معنیداری بین عملکرد بیولوژیک با ارتفاع بوته، طول سنبله و تعداد دانه در سنبله ملاحظه شد. بهدلیل رابطه معکوس بین اجزای عملکرد، همبستگی منفی و معنیداری بین تعداد سنبله (مترمربع) با تعداد دانه در سنبله وجود داشت. با انجام تجزیه علیت مشخص شد که صفت عملکرد بیولوژیک بیشترین اثر مستقیم مثبت ( 65/0r=) بر عملکرد دانه داشت. در تجزیه به مولفههای اصلی، 4 مولفه اول، 81% از کل واریانس متغییرها را توجیه کردند. عملکرد بیولوژیک، طول سنبله و تعداد سنبله مهمترین نقش را در تبیین مولفه اول داشتند. نتایج حاصل از تجزیه خوشهای، 29 ژنوتیپ ارزیابی شده را در 4 گروه متفاوت قرار داد. ارقام شیرودی، نیک نژاد و البرز از نظر عملکرد دانه و برخی صفات مورد مطالعه نسبت به سایر ارقام دارای میانگین بالاتری بودند به عنوان ارقام برتر معرفی شدند.
کلید واژگان
تجزیه به عاملهاتجزیه علیت
صفات مورفولوژیک
عملکرد دانه
گندم نان
شماره نشریه
3139331تاریخ نشر
2014-04-211393-02-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی اراکIslamic Azad University, Arak Branch
سازمان پدید آورنده
کارشناس ارشد علوم و تکنولوژی بذر، دانشگاه محقق اردبیلیگروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، پردیس دانشگاه تهران




