ارزیابی تاثیر شدت و مدت درجه حرارت های مختلف بر رشد گیاهچه ای پنج رقم برنج
(ندگان)پدیدآور
فلاح, الهیارعبدی نژاد کشتلی, محمدالیاسی, حسیننوع مدرک
Textعلمی پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
برای بررسی اثر سرما بر روی رشد گیاهچه ارقام برنج آزمایش گلخانه ای در معاونت موسسه تحقیقات برنج کشور در مازندران (آمل) در سال 1388 انجام شد. آزمایش بهصورت اسپلیت پلات فاکتوریل با طرح پایه کاملاً تصادفی در 3 تکرار، جهت بررسی تأثیر شدت دماهای مختلف (10، 13، 16، 32 درجه سانتیگراد) و مدت آن (1، 2، 3، 4، 5 شبانه روز) روی 5 رقم برنج (دیلم ، لاین843 ، طارم محلی ، فجر ، شیرودی) انجام شد. ارقام در پلاتهای اصلی و شدت ومدت دما بصورت فاکتوریل در پلات فرعی طراحی شدند. گیاهچهها تا مرحله 3-2 برگی (12-8 روز) در شرایط معمول رشد قرار داده شده و سپس به اتاقک رشد انتقال داده و در تیمار دمای10، 13، 16 درجه سانتیگراد به مدت 1، 2، 3، 4 و 5 شبانه روز نگهداری شدند. پس از پایان دوره سرمادهی از هر تکرار 4 گیاهچه انتخاب و صفتهای رشدی نظیر ارتفاع، وزن خشک کل گیاهچه (وزن خشک اندام هوایی + ریشه) ، سطح برگ، شاخص حساسیت و رنگ برگ اندازهگیری گردید. نتایج نشان داد بین ارقام، شدت تنش، مدت تنش واثرمتقابل آنها برای کلیه صفات مورد بررسی در مرحله گیاهچه ای اختلاف معنی داری درسطح احتمال 1% وجود داشت که نشان دهنده تأثیر شدت و مدت تنش سرما بر روی ارقام مورد بررسی می باشد. درجه حرارت پایین، رشد نشاها را به میزان 10 تا 50% درمقایسه با تیمار شاهد از نظر صفت های مختلف اندازه گیری شده کاهش داده است. درجه حرارت پایین ( ده درجه سانتیگراد ) تولید ریشه جدید و وزن خشک گیاهچه را کاهش داد که میزان کاهش60% در مقایسه با تیمار 32 درجه سانتیگراد شده است. کاهش درجه حرارت باعث تغییر رنگ پهنک برگ شد و با بررسی رنگ برگ گیاهچه برنج بعد از قرار گرفتن در شرایط تنش سرما میتوان نتیجه گرفت، گیاهچه هر رقمی که دارای رنگ برگ سبزتری باشد میزان خسارت آن کمتر و نسبت به سرما تحمل بیشتری دارد. ارقام شیرودی و طارم محلی در مقایسه با سایر ارقام نسبت به تنش سرما متحمل تر بوده ولی رقم فجر حساستر بود.
کلید واژگان
سرماگیاهچه برنج
رنگ برگ و شاخص حساسیت
شماره نشریه
2139126تاریخ نشر
2013-02-191391-12-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی اراکIslamic Azad University, Arak Branch
سازمان پدید آورنده
عضو هیات علمی موسسه تحقیقات برنج کشور (آمل)کارشناس ارشد زراعت دانشگاه آزاد واحد قائمشهر
کارشناس ارشد زراعت موسسه تحقیقات برنج کشور (آمل)




