تاثیر اندازه و کیفیت بذر بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم دیم در اراضی شور گرگان
(ندگان)پدیدآور
عجم نوروزی, حسینصادق نژاد, آرشگزانچیان, غلامعلینوع مدرک
Textعلمی پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهمنظوربررسیتاثیر اندازه بذر و زوال آن بر عملکردواجزایعملکرد گندم دیمدرشرایط شور گرگان مطالعهایبر روی 3 سطح اندازه بذر درشت (با وزن هزار دانه 46 گرم)، متوسط (با وزن هزار دانه 36 گرم) و ریز (با وزن هزار دانه 29 گرم) رقم گندم کوهدشت و فرسودگی بذر با روش تسریع پیری در دمای40 درجه سانتی گراد و رطوبت اشباع، در آزمایشگاه شامل 5 سطح (شاهد)، 2، 4، 6 و 8 روز انجام شد. سپس آزمایشی بصورت فاکتوریل (5×3) با استفاده از تیمارهای مذکور، در قالب طرح بلوک کاملاٌ تصادفی در 4 تکرار در ایستگاه شوری مرکز تحقیقات کشاورزی گلستان واقع در انبارالوم 35 کیلومتری شمال شهر گرگان درفصل زراعی 86-87 اجراء گردید. نتایج نشان داد که زوال بذر باعث کاهش کلیه پارامترهای زراعی اندازه گیری شده شامل ارتفاع بوته، طول ساقه و سنبله، تعداد سنبلچه در سنبله، تعداد دانه در سنبله، میانگین تعداد دانه در سنبلچه، عملکرد کل، وزن هزار دانه، وزن کاه و کلش، عملکرد بیولوژیک، اقتصادی و شاخص برداشت محصول گردید. همچنین با افزایش دوره زوال این کاهش بیشتر شد بطوریکه تراکم بوته در واحد سطح، بیوماس تولیدی و مقاومت گیاهان زوال یافته نسبت به تنش های محیطی مانند شوری و خشکی کاهش می یابد. همچنین بذور درشت و متوسط در اغلب خصوصیات بر بذور ریز برتری داشتند.
کلید واژگان
اندازه بذرزوال بذر
عملکرد
شوری
گندم
شماره نشریه
1139021تاریخ نشر
2011-10-231390-08-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی اراکIslamic Azad University, Arak Branch
سازمان پدید آورنده
استادیار دانشگاه آزاد واحد گرگان، گرگان، ایراندانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاداسلامی، واحد بجنورد، بجنورد، ایران
استادیار دانشگاه آزاد آزاداسلامی، واحد بجنورد، بجنورد، ایران




