اثر کمآبیاری تنظیمشده بر عملکرد و کیفیت روغن زیتون (Olea europea L.) رقم ʼزردʻ
(ندگان)پدیدآور
نظامیوند چگینی, رویاقاسم نژاد, محمودبیگلوئی, محمد حسننوع مدرک
Textمقاله کامل
زبان مدرک
فارسیچکیده
دراین پژوهش، اثر کمآبیاری تنظیمشده از زمان تشکیل میوه تا رسیدن میوه زیتون بررسی شد. تیمارها شامل تیمار شاهد (تأمین100% تبخیر و تعرق گیاه)، کمآبیاری تنظیمشدهی نوع یک (تأمین 100% نیاز آبی از مرحله تشکیل میوه نهایی تا آغاز رسیدن و 50% نیاز آبی پس از آن تا برداشت)، نوع دو (تأمین100% نیاز آبی از مرحله تشکیل میوه نهایی تا سختشدن هسته و 50% نیاز آبی بعد از آن تا برداشت)، نوع سه (تأمین 50% نیاز آبی در مرحله سختشدن هسته و 100% نیاز آبی در سایر مراحل رشد میوه) و دیم بودند. ارزیابی لازم در زمینه عملکرد میوه، روغن و خصوصیات کیفی روغن انجام گردید. نتایج نشان داد بالاترین عملکرد میوه (41/30 کیلوگرم در درخت) و روغن زیتون (86/5 کیلوگرم در وزنخشک)، کمترین ارزش پراکسید (33/8 میلیاکیوالانت اکسیژن در کیلوگرم روغنزیتون) و K270 (163/0) و همچنین بالاترین کارایی مصرف آب برای تولید میوه و روغن (بهترتیب 10/24 و 64/4 کیلوگرم بر مترمکعب) در کمآبیاری نوع سه مشاهده شد. کمترین عملکرد میوه (96/8 کیلوگرم در درخت) و روغن (18/1 کیلوگرم در وزنخشک) و بالاترین عدد پراکسید (23 میلیاکیوالانت اکسیژن در کیلوگرم روغن زیتون) را تیمار دیم نشان داد. در مجموع، تیمار کمآبیاری تنظیمشده در مرحله سختشدن هسته بدون کاهش عملکرد میوه، کیفیت و عملکرد روغن نسبت به تیمار شاهد کارایی مصرف آب را نیز افزایش داد.
کلید واژگان
ارزش پراکسیداسیدیته
بهرهوری مصرف آب
سختشدن هسته
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2020-05-211399-03-01
ناشر
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانUniversity of Tehran
سازمان پدید آورنده
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایراناستاد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
شاپا
2008-482X2423-7930




