بررسی امکان کاهش پفیشدن میوۀ نارنگی انشو (Citrus unshiu) در شرق مازندران
(ندگان)پدیدآور
اخلاقی امیری, نگیناسدی کنگرشاهی, علینوع مدرک
Textمقاله کامل
زبان مدرک
فارسیچکیده
پفیشدن یک ناهنجاری فیزیولوژیکی در برخی ارقام مرکبات است که سبب جداشدن پوست از گوشت، کاهش بازارپسندی، افزایش خسارتهای پوست و کاهش خاصیت انباری میوه میشود. بهمنظور امکان کاهش این ناهنجاری، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 11 تیمار: 1. شاهد؛ 2. مونو آمونیم فسفات؛ 3. کلرور کلسیم؛ 4. نیترات پتاسیم؛ 5. مونو آمونیم فسفات + نیترات پتاسیم؛ 6. GA3؛ 7. 2,4-D؛ 8. مونو آمونیم فسفات + GA3؛ 9. نیترات پتاسیم +2,4-D ؛ 10. نیترات پتاسیم + GA3 و 11. 2,4-D+GA3 و 4 تکرار با درختان بالغ نارنگی انشو با پایۀ نارنج انجام شد. نتایج نشان داد که همۀ تیمارها سبب افزایش جرم حجمی پوست میوه نسبت به شاهد شدند. بهترین تیمارها در افزایش جرم حجمی پوست، تیمارهای ترکیبی GA3 یعنی تیمارهای 8، 10 و 11 و تیمار تغذیهای مونو آمونیم فسفات بودند که این تیمار بالاترین اندازۀ میوه را نیز تولید کرد. هرچه اندازه و وزن میوهها بیشتر بود، تعداد میوههای با پوست پفیشده نیز بیشتر بود. غلظت مس در برگ، همبستگی مثبت و غلظت فسفر، همبستگی منفی و معناداری با عارضۀ پفیشدن نشان داد. بنابراین، با توجه به نتایج این آزمایش، توصیه میشود در زمان تغییر رنگ میوه از محلولپاشی کودهای فسفره استفاده شود؛ در مقابل، استفاده از سموم با ترکیبات مسی تا حد امکان کاهش یابد.
کلید واژگان
تنظیمکنندههای رشدعناصر غذایی
میوۀ مرکبات
ناهنجاریهای فیزیولوژیکی
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2015-12-221394-10-01
ناشر
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانUniversity of Tehran
سازمان پدید آورنده
استادیار بخش تحقیقات گیاهان زراعی و باغی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساریاستادیار بخش تحقیقات خاک و آب مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری
شاپا
2008-482X2423-7930




