تغییرپذیری رنگدانههای نورساختی، اسید کلروژنیک، اسید کافئیک و پرولین پینة کنگرفرنگی تحت تأثیر کاربرد محرکهای متابولیتی
(ندگان)پدیدآور
صمدی, صباقاسم نژاد, عظیمعلیزاده, مهدیاعلمی, مهراننوع مدرک
Textمقاله کامل
زبان مدرک
فارسیچکیده
اسید سالیسیلیک (SA) و متیل جاسمونات (MeJA) بهعنوان دو هورمون گیاهی با القای ساخت (سنتز) آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز و تحریک تولید و تجمع پروتئین کینازها، اکسیژنهای رادیکال آزاد و اسمولیتهایی مانند پرولین نقش بسزایی در تولید متابولیتهای ثانویه ایفاء میکنند. در این پژوهش تأثیر محرکهای SA و MeJA بر تجمع امینواسید پرولین، محتوای اسید کلروژنیک و اسید کافئیک و همچنین غلظت رنگدانههای درونی پینة (کالوس) کنگرفرنگی بررسی شد. به این منظور نمونههای پینة کنگرفرنگی با پنج سطح 0، 50، 100، 200 و 250 میکرومولار SA و MeJA (الیسیتور) با چهار تکرار، در قالب طرح کامل تصادفی تیمار شدند. بر پایۀ نتایج بهدستآمده تجمع پرولین و محتوای اسید کلروژنیک و اسید کافئیک تحت تأثیر غلظتهای مختلف محرکهای بهکاربردهشده قرار داشتند. نکتۀ جالبتوجه اینکه بین این ترکیبها و تأثیر محرکهای مورداستفاده همبستگی مشاهده شد. بهطوریکه تحت تأثیر تیمار 100 میکرومولار SA بیشترین تجمع اسید کلروژنیک، اسید کافئیک و پرولین مشاهده شد. افزایش سطح محرکها از این مقدار،کاهش محتوای اسید کلروژنیک، اسید کافئیک و میزان پرولین را به همراه داشت. در نمونههای تیمارشده با MeJA نیز نمونههای تیمارشده با متیل جاسمونات 100 میکرومولار بیشترین محتوای اسید کافئیک و پرولین را داشته و بیشترین میزان اسید کلروژنیک در تیمار 200 میکرومولار تجمع یافت همچنین بر پایۀ نتایج بهدستآمده ممکن است بیان شود، اگرچه تولید متابولیتها تحت تأثیر محرکهای متابولیتی افزایش مییابند، بااینوجود افزایش غلظت محرکهای متابولیتی بیشازحد بهینه نتیجۀ عکس خواهد داشت.
کلید واژگان
اسید سالیسیلیکاسید کافئیک
اسید کلروژنیک
پرولین
متیل جاسمونات
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2016-11-211395-09-01
ناشر
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانUniversity of Tehran
سازمان پدید آورنده
دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکدۀ تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگاندانشیار، دانشکدۀ تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان
دانشیار، دانشکدۀ تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان
دانشیار دانشکدۀ صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان
شاپا
2008-482X2423-7930




