ارزیابی تنوع ژنتیکی برخی از ژنوتیپها و گونههای گلابی با استفاده از خصوصیات مورفولوژیکی
(ندگان)پدیدآور
عرفانی, جوادعبادی, علیعبدالهی, حمیدفتاحی مقدم, محمد رضانوع مدرک
Textمقاله کامل
زبان مدرک
فارسیچکیده
گلابی یکی از محصولات مهم میوه در خانوادة گلسرخیان است که بیش از سه هزار سال در مناطق معتدله کشت شده است. هدف از این پژوهش، ارزیابی تنوع ژنتیکی و گروهبندی ارقام مطالعهشدة گلابی براساس صفات کمّی و کیفی مهم و تعیین فاصلة ژنتیکی بین آنها بود. بدین منظور این پژوهش با ارزیابی 47 رقم و ژنوتیپ گلابی از گونههای اروپایی، آسیایی و وحشی در گروه علوم باغبانی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران و مؤسسة تحقیقات اصلاح و تهیة نهال و بذر کرج انجام شد. نتایج ارزیابی صفات بررسیشده نشان داد تنوع بالایی در برخی خصوصیات مانند اندازة میوه، موقعیت بیشترین قطر میوه، شکل میوه، شکل نوک و قاعدة برگ وجود دارد. در این بررسی تجزیة کلاستر به روش وارد (Ward) و با استفاده از تمام صفات بررسیشده انجام شد. ژنوتیپهای بررسیشده در فاصلۀ 20 به سه گروه اصلی تقسیم شدند بهطوریکه گونة آسیایی، گونههای وحشی و گونة اروپایی در گروههای جداگانه قرار گرفتند. نتایج تجزیة همبستگی سادة صفات نشان داد که صفات مرتبط با برگ ازجمله طول پهنک و عرض پهنک همبستگی مثبت و معناداری با صفات مرتبط با میوه مانند وزن میوه و اندازة میوه دارد. وزن میوه همبستگی منفی با مقدار قند و اسید داشت. نتایج تجزیه به عاملهای اصلی نشان داد، 9 عامل اصلی نزدیک به 80درصد از واریانس کل را توجیه میکند. در بین عاملها، فاکتور اول و دوم که بیشتر مربوط به صفات کمّی مرتبط با میوه و برگ بود نزدیک به 32درصد واریانس را توجیه کرده است.
کلید واژگان
آنالیز کلاسترتنوع ژنتیکی
صفات مورفولوژیک
گلابی
همبستگی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2014-04-211393-02-01
ناشر
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانUniversity of Tehran
سازمان پدید آورنده
دانشجوی سابق دکتری پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران و استادیار دانشگاه ایلاماستاد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
دانشیار بخش باغبانی مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج
دانشیار پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
شاپا
2008-482X2423-7930




