بررسی تاثیر مکمل غذایی ویتامین C در تخریب بافت کبد ماهی قزل آلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) در مواجهه با نانواکسید روی
(ندگان)پدیدآور
فاطمه دارابیتبار، سیدعلیاکبر هدایتی، امیرپرویز سلاطی، سیدحسین حسینیفرنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
وضعیت نامساعد کیفیت آب و وجود آلایندهها در آب باعث پاسخ استرس در ماهی میشود که کلیه عوامل استرسزا بر وضعیت فیزیولوژیک و سلامت ماهیان اثرگذار بوده و باعث کاهش عملکرد ایمنی ماهیان میشود، از این رو استفاده از محرکهای ایمنی نظیر ویتامینها بسیار ضروری بهنظر میرسد. تعداد 170 قطعه ماهی قزل آلای رنگین کمان با میانگین وزنی10±170 گرم در تانکهای 70 لیتری قرار گرفتند. سپس ماهیان در غلظتهای 40 و 80 میلیگرم بر لیتر نانوذرات روی و دو سطح ویتامین C (400 و 800 میلیگرم به ازای هرکیلوگرم غذا) قرار داده شدند. در دوره سازگاری دوبار غذادهی انجام شد. طی این دوره ماهیها با غذای تجاری به میزان 2% وزن بدن در روز تغذیه شدند. فاکتورهای فیزیکوشیمیایی آب مورد استفاده در کارگاه شامل دما C ° 2±20، PH 4/0±2/7 و اکسیژن محلول با دستگاه دیجیتال اندازهگیری اکسیژن 2/0±74/6 و سختی آب 16±185 میلیگرم بر لیتر بهطور روزانه اندازهگیری و در تمام تیمارها ثابت درنظر گرفته شدند. مصرف همزمان ترکیب 800 میلیگرم برکیلوگرم ویتامین C و 40 میلیگرم بر لیتر نانواکسید روی، موجب اثر محافظتی بیشتر ویتامین C در برابر آسیب بافت کبد ناشی از نانواکسید روی گردید به طوری که شدت ضایعات در مقایسه با سایر تیمارها کمتر بود. این مطالعه نشان میدهد به کارگیری یک ماده مناسب مثل مکمل ویتامین C در غلظت بالا، 800 میلیگرم بر کیلوگرم در جیره غذایی ماهی قزل آلای رنگین کمان جهت افزایش دفاع آنتی اکسیدانی ضروری و مفید به نظر میرسد.
کلید واژگان
نانواکسید رویویتامین C
بافت کبد
بهبود مقاومت
شماره نشریه
455تاریخ نشر
2017-01-201395-11-01




