مطالعه عیار سرمی و کبدی ویتامین A و بتاکاروتن گاوهای پرواری با توجه تغییرات فصلی و تغذیه ای: مطالعه ای میدانی در شهرستان گرمسار
(ندگان)پدیدآور
لطف اله زاده, صمدمیرزایی, احمدرضاقلی بیکی, محمدبکایی, سعیدنوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
زمینه مطالعه: ویتامینA ازویتامینهای محلول درچربی است که قابل ذخیره دربدن (بخصوص درکبد) میباشد و تأمین آن تنها از طریق جیره امکان پذیر میباشد. هدف: بررسی حاضر با هدف تعیین عیار ویتامین A و بتا کاروتن در سطح گاوداریهای پرواری شهرستان گرمسار و تأثیر فصل و مدیریت تغذیه بر روی آنها به انجام رسیده است. روش کار: با مراجعه به دامپروریهای پرواری شهرستان گرمسار تعداد 100 نمونه خون از دامهای 6 گاوداری پرواری درفصول سرد سال و نیز 100 نمونه خون از گاوهای پرواری 5 دامپروری در فصول گرم، اخذ شد. همچنین با مراجعه به کشتارگاه شهرستان گرمسار 50 نمونه خون و همزمان بافت کبد از گاوهای پرواری کشتار شده در هر یک از فصول یاد شده در همان سال اخذ گردید. عیار سرمی ویتامین A و بتا کاروتن و نیز غلظت کبدی ویتامین A و بتا کاروتن با استفاده از روشهای بیوشیمیایی استاندارد اندازهگیری شد. نتایج: نتایج حاصل از مطالعه فوق نشان داد که میانگین عیار سرمی و کبدی ویتامین A گاوهای پرواری شهرستان گرمسار در طول سال تقریباًً در محدوده طبیعی تعریف شده برای نوع گاو قرار دارد، اما عیار سرمی بتاکاروتن بسیار پائین بوده و کمتر از میزان تعریف شده برای نوع گاو بود. میانگین عیار سرمی ویتامین A در گاوهای پرواری در فصل سرد به طور معنیداری از عیار سرمی این ویتامین در فصل گرم بیشتر بود (05/0>p)، اما عیار سرمی بتاکاروتن در فصل گرم به مراتب بیشتر از عیار سرمی بتاکاروتن در فصل سرد بود (05/0>p). غلظت کبدی ویتامین A گاوان پرواری در شهرستان گرمسار در دو فصل گرم و سرد با یکدیگر اختلاف معنیداری را نشان نمی داد، ولی غلظت کبدی بتا کاروتن گاوان در فصل گرم به طور معنیداری از بتا کاروتن کبدی در فصل سرد بیشتر بود (05/0>p). p)، اما عیار سرمی بتاکاروتن در فصل گرم به مراتب بیشتر از عیار سرمی بتاکاروتن در فصل سرد بود (05/0>p). غلظت کبدی ویتامین A گاوان پرواری در شهرستان گرمسار در دو فصل گرم و سرد با یکدیگر اختلاف معنیداری را نشان نمی داد، ولی غلظت کبدی بتا کاروتن گاوان در فصل گرم به طور معنیداری از بتا کاروتن کبدی در فصل سرد بیشتر بود (05/0>p). p). غلظت کبدی ویتامین A گاوان پرواری در شهرستان گرمسار در دو فصل گرم و سرد با یکدیگر اختلاف معنیداری را نشان نمی داد، ولی غلظت کبدی بتا کاروتن گاوان در فصل گرم به طور معنیداری از بتا کاروتن کبدی در فصل سرد بیشتر بود (05/0>p). p). نتیجهگیری نهایی: نتایج حاصل از مطالعه فوق نشان داد که عیار سرمی و کبدی ویتامین A در گاوهای پرواری در شهرستان گرمسار در محدوده طبیعی تعریف شده برای نوع گاو بوده و با وجود پائین بودن عیار سرمی بتاکاروتن در این گاوها به دلیل تأمین این ویتامین از طریق جیره غذایی به هیچ وجه کمبود این ویتامین در گاوهای پرواری این شهرستان دیده نمی شود.
کلید واژگان
بتاکاروتنگوساله پرواری
مدیریت تغذیه
فصل
ویتامین A
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2016-06-211395-04-01
ناشر
دانشگاه تهراندانشگاه تهران
سازمان پدید آورنده
گروه بیماریهای داخلی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران- ایرانگروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه شیراز، شیراز- ایران
گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد گرمسار، گرمسار- ایران
گروه بهداشت و مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران- ایران
شاپا
2008-25252251-6190




