مقایسه الویت تغذیه ای و رشد ماهی علفخوار (Ctnopharyngodon idella) از علوفه های مختلف با تاکید بر ترکیبات شیمیایی علوفه
(ندگان)پدیدآور
احمدی, دکتر محمد رضارضایی, دکتر مسعودنوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
بمنظور مقایسه ارزشهای غذایی چهارگونه گیاه آبزی به اسامی علمی  potammgeton pectionatus, potamogetion lucens , potamogeton perfoliatus , najas minor (3), با دو گونه گیاه خشکزی به اسامی علمی  medicago sativa  یونجه و  cynodon dactylon  بندواش (5) در تغذیه ماهی کپور علفخوار مطالعه فوق در مزرعه تکثیر و پرورش ماهی شهید رجایی ساری (استان مازندران ) صورت پذیرفت . این تحقیق با بکار  6 محیط پرورشی که عاری از پوشش های گیاهی بودند (استخرهای بتونی با 30 متر مکعب آب ) و با رها سازی 25 عدد ماهی با وزن حدود 150 گرم در هر استخر انجام شد . غذادهی در هر صبح هر روز و در فاصله ماههای تیر و مرداد بمدت 60 روز صورت گرفته . به ماهیان هر یک از استخرها علوفه خاصی داده می شد . میزان تغذیه روزانه ماهیان بسته به نوع علوفه متفاوت بود . محاسبه ضرایب تبدیل غذایی نشان داد که میزان آن در گیاهان مختلف با هم تفاوت داشته ، بهترین آن مربوط به گیاهان یونجه (1: 19) و بدترین آن متعلق گیاه potamogeton perfoliatus  (1 : 50) می باشد . برای تعیین ترکیبات مغذی علوفه ها از روشهای شیمیایی استفاده گردید . اندازه گیری و سنجش پروتئین ، کربوهیدرات ، چربی ، فسفر و کلسیم بترتیب با روشهای فولن – لاوری ، منحنی استاندارد گلوکز ، سوکسله ، متیل تیمول بلو ویو – وی انجام گردید (4و8) . درصد پروتئین و فسفر بر حسب وزن خشک در گیاه یونجه از سایر گیاهان مورد استفاده بیشتر و بترتیب 5/17 درصد و 6/0 درصد بوده است . روابط خطی خوبی بین میزان ترکیبات شیمیایی و ضرایب تبدیل علوفه ها وجود داشته که این روابط ممکن است مثبت و یا منفی باشد .از بین ترکیبات مختلف شیمیایی پروتئین و فسفر نقش تعیین کننده تری را در حصول به یک ضریب تبدیل بهتر دارا بوده بطوری که ضریب همبستگی بین ضرایب تبدیل علوفه ها با درصد پروتئین و فسفر موجود در آنها بترتیب   r = - 0/75و r =-0/96 می باشد . رابطه آخری از نظر آماری در سطح 1 درصدی معنی دار است .
شماره نشریه
12تاریخ نشر
1998-07-231377-05-01
ناشر
دانشگاه تهراندانشگاه تهران
شاپا
2008-25252251-6190




