ارزیابی روش احیای متیلن بلو در تعیین کیفیت باکتریابی شیر خام گاو
(ندگان)پدیدآور
فروش, دکتر سید شهرام شکررضایی, دکتر دبیرنوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
یکی از آزمایشهایی که به منظور ارزیابی کیفیت باکتریابی شیر خام صورت می گیرد، آزمایش احیای متیلن بلو است. اساس این آزمایش احیای متیلن بلوی افزوده شده به شیر، در اثر فعالیت متابولیکی باکتریهای آن و بی رنگ شدن متیلن بلو می باشد. به منظور بررسی همبستگی نتایج این آزمایش و همچنین تاثیر بعضی متغیرهای دیگر شیر با تعداد باکتریهای شمارش شده شیر به روش استاندارد شمارش پلیت ( Standard Plat Count-SPC )، در نیمه دوم سال 1377 از شیرهای دریافتی کارخانه شیر پاستوریزه پاک پی شهر کرد به صورت تصادفی 112 نمونه برداشته شد و دما، وزن مخصوص، اسیدیته، تعداد سلولهای سوماتیک، مدت زمان احیای متیلن بلو ( Methylene Blue ) ( MBRT) Reduction Time ) و تعداد باکتریهای شیر به روش spc اندازه گیری شدند. ضریب همبستگی (r) بین
Log10 SPC و MBRT معادل 41/0- و بین Log10 SPC و تعداد سلولهای سوماتیک 28/0 بود. همبستگی بین Log10 SPC با وزن مخصوص ( 072/0 =P ) دمای شیر در هنگام دیافت ( 235/0 = P ) و اسیدیته ( 745/0 = P ) در سطح 5 درصد معنی دار نبود. این تحقیق نشان داد که برای ارزیابی کیفیت بهداشتی شیر خام گاو نمی توان از متغیرهای مذکور استفاده نمود. همچنین با توجه به ضعیف بودن ضریب همبستگی بین Log10 SPC و MBRT ، با استفاده از روش MBRT نمی توان ارزیابی مناسبی از کیفیت باکتریایی شیر خام گاو به دست آورد. لذا توصیه می شود که به جای استفاده از روش MBRT از روشهایی که تعداد باکتریهای موجود در شیر را شمارش می کنند از جمله روش SPC، Spiral Plating، Plate، loop و Flow cytometry استفاده نمود.
کلید واژگان
احیای متیلن بلوردوکتاز
روش استانداردشمارش پلیت
کیفیت باکتریایی شیر
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2000-04-201379-02-01
ناشر
دانشگاه تهراندانشگاه تهران
شاپا
2008-25252251-6190