آسیب شناسی بافتی ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) تحت مواجهه عصاره گلرنگ (Carthamus tinctorius)
(ندگان)پدیدآور
زرگری, اشکانمازندرانی, محمدحسینی, سید مرتضینوع مدرک
Textبهداشت و بیماری های آبزیان
زبان مدرک
فارسیچکیده
زمینۀ مطالعه: گیاه گلرنگ به دلیل داشتن خاصیت آنتیاکسیدانی میتواند در ماهیان مورد استفاده قرار گیرد؛ در بررسی حاضر عوارض جانبی استفاده از تزریق داخل صفاقی عصاره این گیاه در ماهی قزلآلای رنگین کمان مورد بررسی قرار گرفت. هدف: در این مطالعه اثرات تزریق داخل صفاقی عصاره گیاه گلرنگ (Carthamus tinctorius) بر آنزیمهای آسپارتات آمینو ترانسفراز، آلانین آمینو ترانسفراز و فسفاتاز قلیایی به عنوان شاخصهای آسیب بافتی و همچنین مطالعهی آسیب شناسی بافتهای کبد و کلیه در ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) مورد بررسی قرار گرفته است. روشکار: پس از تهیه ماهیهای قزل آلای رنگینکمان با میانگین وزن 5±100 گرم تهیه و با غلظتهای مختلف عصاره گلرنگ بصورت داخل صفاقی مورد تزرق قرار گرفتند. در این راستا، یک گروه شاهد منفی (بدون تزریق)، یک گروه شاهد مثبت (تزریق با 2/0 میلیلیتر سرم فیزیولوژی) و سه گروه تیمار تجربی به ترتیب با غلظتهای 50، 100 و 200 (میلیگرم به ازای کیلوگرم وزن در حجم 2/0 میلیلیتر) تزریق شدند. در روزهای سوم، هفتم و دهم بعد از تزریق نمونه برداری از خون جهت جداسازی سرم خون و سنجش فعالیت آنزیمهای ASAT، ALAT و ALP انجام گرفت. همچنین نمونهبرداری از بافت کبد و کلیه در روز هفتم صورت گرفت. نتایج: با تزریق عصاره گلرنگ فعالیت آنزیمهای ASAT، ALAT و ALP در ماهیانی که با عصاره تزریق شدند در مقایسه با گروههای شاهد بطور معنیدار در هر سه دوره نمونه برداری افزایش یافت. در بررسی بافتشناسی نیز، آسیبهای بافتی تیپیک در کبد و کلیه ثبت گردید. نتیجهگیری نهایی: تزریق داخل صفاقی عصاره گلرنگ در دوزههای 200 – 50 میلیگرم بر کیلوگرم وزن موجب بروز آسیب بافتی در اندامهای کبد و کلیه میشود، به گونهای که غلظت 200 میلی گرم در لیتر عوارض بافتی شدیدی در بافت های یاد شده به همراه داشت، لذا برخی محدودیتها در استفاده تزریقی این ماده را به عنوان محرک ایمنی یا همیار واکسن باید در نظر گرفته شود.
کلید واژگان
گلرنگآسیب شناسی بافتی
تزریق داخل صفاقی
کبد
کلیه
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2019-12-221398-10-01
ناشر
دانشگاه تهراندانشگاه تهران
سازمان پدید آورنده
گروه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشگاه تربیت مدرس، مازندران، نور، ایرانگروه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گلستان، ایران
سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، مرکز تحقیقات ذخایر آبزیان آبهای داخلی (گرگان)، گلستان، ایران
شاپا
2008-25252251-6190




