تأثیر تجویز خوراکی کیتوزان استحصالی شده از پوسته میگوی پا سفید غربی (Litopenaeus vannamei) بر فاکتورهای خونی و رشد ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)
(ندگان)پدیدآور
اسمعیلی راد, امینعلیشاهی, مجتبیقربانپور, مسعودزارعی, مهدینوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
زمینه مطالعه: پوسته میگو یکی از فرآوردههای فرعی مهم در روشهای فرآوری میگو میباشد که میتواند محیط را آلوده کند، در حالیکه پوسته، حاوی مقادیر فراوانی از کیتین و کیتوزان میباشد و میتواند به عنوان تحریک کننده ایمنی و رشد در آبزیان استفاده شود. هدف: در این مطالعه اثرات تجویز خوراکی کیتوزان بهدست آمده از پوسته میگوی Litopenaeus vannamei بر برخی فاکتورهای خونی و رشد ماهی کپور معمولی بررسی شد. روش کار: پوستههای میگو از کارخانههای فرآوری میگو جمعآوری شد و کیتوزان از آنها استحصال شد. سپس 300 قطعه ماهی کپور معمولی به 4 گروه مساوی در 3 تکرار (مجموعاً 12 آکواریوم) تقسیم شدند. ماهیها با غذای غنی شده با 0( %به عنوان کنترل)، 25/0( %2.5G)، 5/0% )5(G و 1% )10(G کیتوزان به مدت 60 روز تغذیه شدند. نمونههای خون هر 20 روز از هر گروه در طی آزمایش گرفته شد. نمونهها برای اندازه گیری فاکتورهای خونی شامل: WBC، RBC، PCV، Hb، تعداد تفریقی سلولهای سفید و شاخصهای گلبولی MCV(، MCH و )MCHC استفاده شد. در انتهای مطالعه شاخصهای رشد نظیر: نرخ رشد ویژه، درصد افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی محاسبه شد. نتایج: تجویز خوراکی کیتوزان در دوزهای مختلف اثری بر فاکتورهای خونی کپور معمولی نداشت (05/0p>.) در حالیکه نتایج نشان داد همگی شاخصهای رشد در 10G در مقایسه با کنترل بهبود پیدا کردند (05/0.) در حالیکه نتایج نشان داد همگی شاخصهای رشد در 10G در مقایسه با کنترل بهبود پیدا کردند (05/0.) نتیجه گیری نهایی: اگرچه کیتوزان استحصال شده از میگوی پا سفید غربی در غلظت 1% شاخصهای رشد ماهی کپور معمولی را بهبود بخشید، ولی تأثیر معنیداری بر روی فاکتورهای خونی دیده نشد. بنابراین کیتوزان 1% میتواند به عنوان یک محرک رشد در کپور معمولی استفاده شود.
کلید واژگان
کیتوزانماهی کپور معمولی
شاخصهای رشد
فاکتورهای خونی
میگوی پاسفید غربی
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2014-12-221393-10-01
ناشر
دانشگاه تهراندانشگاه تهران
سازمان پدید آورنده
دانش آموخته، دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید چمران اهواز–ایرانگروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید چمران اهواز–ایران
گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید چمران اهواز–ایران
گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید چمران اهواز–ایران
شاپا
2008-25252251-6190




