اثر سالیسیلیک اسید بر بهبود رشد و تغییر پارامترهای بیوشیمیایی دانهرستهای گندم تحت تنش کادمیوم
(ندگان)پدیدآور
بهنام, آزیتاعباسپور, حسینصفی پور افشار, اکبرسعیدنعمت پور, فاطمهنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
یکی از راهکارهای مورد استفاده جهت کاهش تاثیرات منفی ناشی از تنشهای مختلف در گیاهان کاربرد تنظیم کنندههای رشد از جمله اسید سالیسیلیک میباشد. این پژوهش به بررسی اثر متقابل سالیسیلیک اسید ( صفر، 5/0 و 1 میلی مولار) و کلرید کادمیوم (صفر، 100، 200 و 300 میکرومولار) بر صفات رشدی، رنگیزههای فتوسنتزی، فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدان، محتوای نسبی آب، میزان پرولین و همچنین مقدار قند گلوکز در دانهرست گندم پرداخته است. نتایج نشان داد که تنش کادمیوم باعث کاهش معنیدار 30 تا 50 درصد در صفات رشدی گیاه در مقایسه با گیاهان شاهد گردید. بعلاوه محتوای نسبی آب 7% و میزان کلروفیلهای a و b حدود 2 برابر کاهش معنیدار یافت. تنش کادمیوم باعث افزایش سه برابری در فعالیت آنزیمهای کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز نسبت به شاهد گردید و میزان قند گلوکز با افزایش غلظت کادمیوم به 2 برابر مقدار اولیه رسید. اسپری سالیسیلیک اسید در هر دو غلظت اثرات مثبت قابل ملاحظه ای بر صفات رشدی دانهرستهای تحت تنش داشت و بین 20 تا 60 درصد این پارامترها را افزایش داد. همچنین محتوای نسبی آب این دانهرستها به بیش از 2 برابر رسید. سالیسیلیک اسید بر فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدان افزود و میزان کلروفیل و گلوکز را بیش از 40 درصد افزایش داد. نتایج این تحقیق نشان داد که سالیسیلیک اسید در کاهش اثرات منفی تنش کادمیوم از طریق افزایش میزان کلروفیل، بهبود فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدان و تغییر مقدار گلوکز درگندم تاثیر دارد.
کلید واژگان
آنزیمهای آنتی اکسیدانسالیسیلیک اسید
کادمیوم
گلوکز
گندم (Triticum aestivum L.)
فیزیولوژی
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2019-06-221398-04-01
ناشر
انجمن زیست شناسی ایرانIranian Biology Society
سازمان پدید آورنده
گروه زیست شناسی، واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان، ایرانهیئت علمی گروه زیست شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال
واحد نیشابور، دانشگاه آزاد اسلامی
استاد/دانشگاه آزاد اسلامی نیشابور
شاپا
2383-25922383-2606




