بررسی تاثیر نانوذرات مس و محلول کلرید مس بر جوانه زنی و برخی فاکتور های مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاه ریحان (Ocimum basilicum L.)
(ندگان)پدیدآور
یوسف زایی, فروغپوراکبر, لطیفهفرهادی, خلیلمولایی, رحیمنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
مس یک ریز مغزی ضروری برای گیاه است٬ به گونهای که کمبود آن متابولیسم گیاه را تحت تاثیر قرار میدهد. مقدار زیاد مس از طریق ایجاد گونههای فعال اکسیژن باعث ایجاد سمیت در گیاه میشود. این پژوهش به منظور بررسی اثر غلظتهای مختلف نانوذرات مس و محلول کلرید مسppm 10˓5˓1˓0بر رشد و مورفولوژی گیاه ریحان صورت گرفت. نتایج نشان داد کاهش درصد جوانهزنی˓ سرعت جوانهزنی و شاخص جوانه زنی در حضور محلول کلرید مس بیشتر از نانوذرات مس بود. اندازهگیری طول˓ وزن تر˓ خشک ریشه و اندام هوایی نمایانگر تاثیر منفی افزایش غلظت های نانوذرات مس و محلول کلرید مس بر این پارامترها است. با افزایش غلظتهای محلول کلرید مس میزان کلروفیل a در کلیه گیاهان تحت تیمار کاهش یافت همچنین افزایش غلظت محلول کلرید مس در مقایسه با نانوذرات مس ˓ مقدار فلاونوئید و فنل کل را به طور چشمگیری افزایش داد. میزان آنتوسیانین در گیاهان تحت تاثیر نانوذرات مس بیشتر از کلریدمس بود. نتایج این پژوهش نشان داد که نانوذرات مس در مقایسه با محلول کلرید مس اثر سمیت کمتری بر رشد گیاه ریحان دارد.
کلید واژگان
ریحاننانوذرات مس
فنل
فلاونوئید
کلروفیل
فیزیولوژی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2017-05-221396-03-01
ناشر
انجمن زیست شناسی ایرانIranian Biology Society
سازمان پدید آورنده
دانشگاه ارومیهاستادیار/ دانشگاه ارومیه
استاد دانشگاه ارومیه
کارشناس ازمایشگاه دانشگاه ارومیه
شاپا
2383-25922383-2606




