اثر امواج فراصوتی بر جوانهزنی، فعالیت برخی آنزیمها و ویژگیهای بیوشیمیایی بذر سرخارگل
(ندگان)پدیدآور
پدیدآور نامشخص
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
یکی از روشهای بیوفیزیکی پرایمینگ بذر، پیشتیمار بذرها با امواج فراصوتی میباشد. ضربههای ممتد امواج فراصوتی سبب افزایش نفوذپذیری پوسته بذر، تسریع جذب آب و بالارفتن دمای بافتها میشود. بالارفتن سرعت آماس و دمای بافتهای بذرهای تیمارشده با امواج فراصوتی احتمالا با تسریع در تغییرات متابولیسم بذر همراه میباشد. جوانهزنی بذور سرخارگل ضعیف و نامنظم میباشد که ناشی از خواب بذر میباشد. بنابراین بهمنظور بررسی اثر امواج فراصوتی بر جوانهزنی، فعالیت برخی آنزیمها و پارامترهای بیوشیمیایی جوانهزنی بذر سرخارگل، آزمایشی در سال 1396 در آزمایشگاه زراعت دانشگاه صنعتی شاهرود در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با 5 تیمار و 4 تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل 5 مدت تیمار امواج فراصوتی 0، 10، 15، 20 و 25 دقیقه با دستگاه التراسونیک با قدرت ثابت 50 وات و دمای 25 درجه سلسیوس بود. نتایج تجزیه واریانس دادهها نشان داد که امواج فراصوتی بر صفات اندازهگیریشده اثر معنیداری در سطح احتمال یک درصد نشان داد. امواج فراصوتی فعالیت آنزیمهای آلفاآمیلاز، پروتئاز، الکلدهیدروژناز، گلوکز 6- فسفاتدهیدروژناز، غلظت پروتئین کل، محلول و قند کل را در اغلب تیمارها نسبت به شاهد افزایش داد. با افزایش فعالیت آنزیمهای آلفاآمیلاز، پروتئاز، الکلدهیدروژناز، آرژیناز و گلوکز 6- فسفات دهیدروژناز درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی و وزن خشک گیاهچه افزایش یافت. در بیشتر صفات اندازهگیریشده مدت 15 دقیقه تیمار با امواج فراصوتی بیشترین میزان فعالیت آنزیمها و شاخصهای جوانهزنی را نشان داد، بنابراین مدت 15 دقیقه تیمار امواج فراصوتی در دمای 25 درجه سلسیوس و قدرت 50 وات برای پیشتیمار بذر سرخارگل پیشنهاد میشود.
کلید واژگان
آلفاآمیلازالکلدهیدروژناز
پروتئاز
پروتئین
گلوکز 6- فسفات
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2020-05-211399-03-01
ناشر
دانشگاه گیلانUniversity of Guilan



