تغییرات تکنولوژیکی، آثار مقیاس و رشد بهرهوری کل عوامل تولید پنبه در ایران
(ندگان)پدیدآور
دشتی, قادرالفی, خدیجهقهرمان زاده, محمدحیاتی, باب الهنوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
محصول پنبه یکی از محصولات مهم کشاورزی است که سطح زیر کشت و تولید آن طی سالهای اخیر در حال کاهش است. آگاهی از روند تغییرات بهرهوری و اجزای آن (تغییرات تکنولوژیکی، مقیاس، کارایی) می تواند در افزایش تولید و بهبود بهرهوری عوامل تولید پنبه مؤثر واقع شود. لذا مطالعه حاضر جهت بررسی روند تغییرات بهره وری عوامل با بهکارگیری هر دو رهیافت پارامتریک و غیرپارامتریک و با استفاده از دادههای سری زمانی مربوط به تولید و هزینه محصول پنبه طی سالهای 1366 – 87  انجام شد. با بهکارگیری شاخص ترنکوئیست- تیل، رشد سالانه بهرهوری کل برای دوره زمانی مورد نظر 7/1 درصد محاسبه شد. همچنین نتایج  برآورد الگوی هزینه نشان داد که بهرهوری کل عوامل طی سالهای اخیر بهطور متوسط سالانه 53/1 درصد رشد داشته که این رشد عمدتاً ناشی از تغییرات تکنولوژیکی بوده است. به این ترتیب، به منظور افزایش بهرهوری، توسعه فناوریهای نوین در فرایند تولید پنبه توصیه میشود. 
طبقهبندی JEL: O47، D24
کلید واژگان
پنبهتغییر بهره وری
تغییر تکنولوژیکی
تغییر مقیاس
شماره نشریه
89تاریخ نشر
2015-03-211394-01-01
ناشر
موسسه پژوهش های برنامه ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستاییAgricultural Planning, Economics, and Rural Development Research Institute (APERDRI)
شاپا
1022-42112645-6443




