ریسک تولید و گرایشهای ریسکی کشاورزان زعفرانکار شهرستان تربت حیدریه با تأکید بر شاخص فقر
(ندگان)پدیدآور
گلکاران مقدم, سمیرانوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
اطلاع از رفتار ریسکی کشاورزان در فرایند سیاستگذاری مفید است. لذا این مطالعه با هدف بررسی ریسک تولید زعفران و ارزیابی عوامل مؤثر بر گرایش به ریسک زعفرانکاران شهرستان تربت حیدریه با تأکید بر شاخص فقر با استفاده از دادههای مقطعی سال 1389 شکل گرفت. به این منظور، 91 پرسشنامه در میان کشاورزان زعفرانکار به روش نمونهگیری تصادفی تکمیل شد. در این راستا، از الگوی جاست و پاپ (1979) به منظور بررسی عوامل مؤثر بر ریسک تولید استفاده شد. شاخص ریسکگریزی بهرهبرداران از طریق پارامتر ریسک ارائه شده موسکاردی و دیجانوری (1977) محاسبه گردید. همچنین شاخصهای فقر با استفاده از شاخص FGT محاسبه شد. بر اساس نتایج، عوامل سطح زیر کشت، میزان مصرف کود شیمیایی و تعداد دور آبیاری بر ریسک تولید زعفران تأثیر منفی دارند. همچنین اکثریت کشاورزان زعفرانکار منطقه ریسک گریزند. نتایج محاسبه شاخص سرشمار نشان داد که حدود 55 درصد نمونه مورد مطالعه فقیرند و اغلب آنان رفتاری ریسکگریز دارند. شاخص شکاف فقر نیز نشان داد که با کاهش درجه ریسکگریزی زعفرانکاران فقیر، شکاف فقر کاهش خواهد یافت. شاخص شدت فقر هم مبین آن است که با افزایش درجه ریسک پذیری زعفرانکاران فقیر آنها کمتر از فقر رنج خواهند برد. بر اساس نتایج، سن و سطح تحصیلات به ترتیب تأثیر مثبت و منفی در ضریب ریسکگریزی کشاورزان زعفرانکار دارند. همچنین تأثیر متغیرهای نسبت سطح زیر کشت زعفران به کل سطح زیر کشت و نسبت درآمد حاصل از زغفرانکاری به کل درآمد کشاورزی بر متغیر ریسکگریزی زعفرانکاران منفی است. قرارگیری کشاورزان در هسته فقر نیز باعث افزایش سطح ریسکگریزی آنان میشود. 
طبقهبندی JEL: D1, D81
کلید واژگان
فقرگرایشهای ریسکی
زعفران
تربت حیدریه
ریسک تولید
شماره نشریه
87تاریخ نشر
2014-12-221393-10-01
ناشر
موسسه پژوهش های برنامه ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستاییAgricultural Planning, Economics, and Rural Development Research Institute (APERDRI)
شاپا
1022-42112645-6443




