اثر عمق غرقابی بر دمای آب و خاک در شالیزار (مطالعه موردی: رشت)
(ندگان)پدیدآور
اسعدی اسکویی, ابراهیمموسوی بایگی, محمدیزدانی, محمد رضاعلیزاده, امینزهد قدسی, محمد جوادنوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
دمای خاک در فرآیندهای زیستی و شیمیایی، جذب آب توسط ریشه و نیز تبخیر تعرق نقش بسزایی دارد. این کمیت خود متأثر از میزان رطوبت خاک است. در سالهای اخیر پدیده کم آبی موجب اتخاذ روش آبیاری تناوبی در شبکه آبیاری سپیدرود گردیده است. در تناوبها، عمقهای غرقابی متفاوت مشاهده میشوند که خود دمای محیط ریشه (خاک و آب) را تغییر میدهند. هدف از این تحقیق، بررسی اثر عمق غرقابی بر دمای خاک و آب شالیزار میباشد. طرح بلوکهای کاملاً تصادفی با استفاده از 15 مینیلایسیمتر شالیزاری برای 5 تیمار سطح ثابت ارتفاع آب و در سه تکرار اعمال گردید. در هر لایسبمتر روزانه دردو نوبت صبح و عصر، دمای خاک (در اعماق 5 و 10 از سطح) و دمای آب اندازهگیری گردید. نتایج نشانداد که دمای خاک در عمق 5 سانتیمتر با اختلاف معنیداری بیشتر از عمق 10 سانتیمتری بود. در تیمارهای صفر و منفی (غیر غرقابی) در صبح، دمای آب از دمای خاک در همان عمق کمتر بود در حالیکه در عصر دمای آب از دماهای خاک در عمق مشابه بیشتر مشاهده شد. در مقیاس روزانه نیز دمای آب از خاک همان عمق بیشتر بوده و این مسأله بیانگر این است که با کاهش عمق آب در خاک محیط خاک سردتر میگردد. وجود لایه نازکی از آب بر روی سطح خاک بر خنکتر شدن محیط آب و خاک مؤثر است اما با رسیدن آب به سطح خاک (ارتفاع صفر) محیط به شدت گرمتر میشود و کاهش غرقاب تا عمق 10- سانتیمتر به طور معنیداری در خنک شدن محیط مؤثر است، اختلاف این دو حالت به طور متوسط به 1/5 درجه سلسیوس می رسد.
کلید واژگان
ارتفاع غرقابدمای محیط ریشه
گیاه برنج
لایسیمتر
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2017-03-211396-01-01
ناشر
انجمن مهندسی آبیاری و آب ایرانIranian Society of Irrigation and Water Engineering
سازمان پدید آورنده
دانشجوی دکتری رشته هواشناسی کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهداستاد گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
استادیار پژوهشی، موسسه تحقیقات برنج کشور، رشت
استاد گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
کارشناس ارشد، اداره کل هواشناسی استان گیلان
شاپا
2345-34192588-6002




