کیفیتسنجی غیر مخرب انگور رقم عسگری بر پایه طیفسنجی فروسرخ نزدیک
(ندگان)پدیدآور
آزادشهرکی, فرزادکلانتری, سیامکجمشیدی, بهاره
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
برای اندازهگیری ویژگیهای کیفی میوهها و سبزیها از روشهای مخرب و غیر مخرب متعددی استفاده میشود. روشهای مخرب عمدتاً هزینهبر و وقتگیر هستند. در این پژوهش، برخی ویژگیهای کیفی میوۀ انگور رقم عسگری شامل مواد جامد حلشدنی (SSC)، اسید قابل تیترکردن (TA)، pH، و فنل کل (TP) با طیفسنجی فروسرخ نزدیک (NIRS) اندازهگیری شدند. بدین منظور از 110 نمونه در دامنۀ طیفی 1700-900 نانومتر طیفسنجی شد و بلافاصله از روشهای شیمیایی برای اندازهگیری ویژگیهای کیفی انگور رقم عسگری استفاده گردید و پس از آن مدلهای کالیبراسیون برای ارتباط بین دادههای طیفی و دادههای حاصل از روشهای شیمیایی تدوین شدند. بهترین مدلهای رگرسیون حداقل مربعات جزیی (PLS)  دارای ریشۀ میانگین مربعات خطای پیشبینی (RMSEP) 580/0 درجه بریکس، 020/0 درصد، 125/0 و 441/23 میلیگرم بر لیتر و ضریب همبستگی (rp) 927/0، 806/0، 898/0 و 866/0 بهترتیب برای SSC، TA، pH و TP بودند. مقایسۀ میانگینهای پیشبینی شده با بهترین مدلهای برازش و اندازهگیری شده با روشهای مرجع برای هر صفت نشان میدهد که بین مقادیر اندازهگیری شده و پیشبینی شده با بهترین مدل در سطح احتمال 5 درصد اختلاف معنیدار وجود ندارد. نتایج این پژوهش همچنین نشان میدهد که NIRS میتواند روشی سریع برای اندازهگیری برخی ویژگیهای کیفی درونی انگور رقم عسگری، حتی ویژگیهایی باشد که اندازهگیری آنها دشوار است.
کلید واژگان
انگورطیف سنجی فروسرخ نزدیک
غیرمخرب
کیفیت
شماره نشریه
70تاریخ نشر
2018-08-231397-06-01
ناشر
موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزیسازمان پدید آورنده
استادیار موسسه تحقیقات فنی و مهندسی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایراندانشیار گروه باغبانی دانشگاه تهران
استادیار موسسه تحقیقات فنی و مهندسی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
شاپا
2476-461224764620



