بررسی تغییرات بافتی آبشش ماهی شانک زردباله (Acanthopagrus latus) در مواجهه کوتاه مدت با سطوح مختلف شوری
(ندگان)پدیدآور
فرشادیان, رضاسلاطی, امیر پرویزکیوان شکوه, سعیدپاشا زانوسی, حسیننگین تاجی, احمدنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
یکصد و هشت قطعه ماهی شانک زردباله با محدوده وزنی 20±100 گرم، پس از گذراندن 14 روز در محیط با شوری 20 قسمت در هزار واحد به منظور سازگاری با شرایط آزمایشگاهی، به طور ناگهانی به شوری های 5، 12 و 34 قسمت منتقل و به مدت 7 روز در محیط جدید نگهداری شدند. نمونهبرداری از آبشش در زمانهای صفر، 24، 48 ساعت و 7 روز، پس از آسانکشی ماهی صورت گرفت. آبشش نمونههای زمان صفر دارای ساختاری کاملا طبیعی بوده و تغییری در وضعیت و آرایش اجزای آبشش دیده نمیشد. قرار گرفتن ماهی شانک زردباله در شوریهای تغییر یافته با افزایش اندازه سلولهای کلراید همراه بود، اما پس از یک هفته در شوریهای 12 و 34 قسمت در هزار واحد کاهش اندازه سلولهای کلراید ثبت شد. تغییرات متعددی شامل هیپرتروفی و هیپرپلازی اپیتلیوم آبشش، برآمدگی و جداشدن اپیتلیوم آبششی، هیپرتروفی سلولهای کلراید، تغییر اندازه سلولهای کلراید، چسبندگی تیغهها و آنوریسم در تمام گروه ها ثبت گردید. نتایج این مطالعه نشان داد که علیرغم توانایی سازگاری شانک زرد باله با شوریهای مختلفی محیطی، تغییرات متعدد بافتی در آبشش این ماهی برای سازگاری با این مقادیر شوری دیده میشود.
کلید واژگان
بافت شناسیتنظیم اسمزی
آبشش
Acanthopagrus latus
زیست شناسی دریا
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2018-09-231397-07-01
ناشر
انجمن زیست شناسی ایرانIranian Biology Society
سازمان پدید آورنده
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی دریا، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خرمشهرگروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی دریا، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی دریا، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر
گروه فیزیک دریا، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر
گروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر
شاپا
2383-26142383-2622




