تأثیر وضعیت تغذیهای بر پروفایل شیمیایی خون و انتخاب شاخصهای مناسب در ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)
(ندگان)پدیدآور
خندان بارانی, هاشمحیدری, محمد رضامیری, محدثهنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
مطالعه حاضر جهت مشخص کردن پارامترهای بیوشیمیایی خون با پتانسیل تشخیصی برای ارزیابی وضعیت تغذیهای و سلامت در ماهی کپور معمولی انجام شد. بر این اساس ۹۰ قطعه ماهی کپور با میانگین وزنی 5/9±157 گرم در سه تیمار و سه تکرار به ازای هر تیمار، در 9 مخزن 300 لیتری بهطور تصادفی رهاسازی شدند و تحت شرایط متفاوت تغذیهای قرار گرفتند: تیمار اول 14 روز تا حد سیری غذا دهی شدند، تیمار دوم 7 روز غذا دهی و به دنبال آن 7 روز گرسنه نگهداشته شدند و تیمار سوم 14 روز تحت شرایط گرسنگی قرار گرفتند. در پایان آزمایش خونگیری انجام شده و پارامترهای بیوشیمیایی با استفاده از روشهای آزمایشگاهی استاندارد اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد که میزان تری گلیسیرید، پروتئین کل، آنزیمهای ALT، AST و هورمون T3 پس از یک هفته گرسنگی بهطور معنیداری کاهش یافت (p˂0/05) و اینروند کاهشی در هفته دوم گرسنگی تنها برای تری گلیسیرید و آنزیم AST بهطور معنیداری مشاهده شد (p˂0/05). همچنین از نظر کلسیم، فسفر، منیزیم، کلسترول و هورمون T4 بین تیمارها تفاوت معنیداری ثبت نشد. از اینرو تری گلیسیرید و AST با توجه به کاهش مداوم در طول دوره گرسنگی، پتانسیل استفاده بهعنوان شاخص نشاندهنده وضعیت تغذیهای را در ماهی کپور معمولی سالم دارند و میزان پروتئین کل، T3 و ALT که پس از پایان هفته اول گرسنگی نسبتاً مستقل از شرایط تغذیهای بودهاند تنها میتوانند بهعنوان شاخص نشاندهنده گرسنگی در کوتاه مدت برای ماهی کپور مفید باشند.
کلید واژگان
کپور معمولیگرسنگی
پارامترهای بیوشیمیایی خون
آنزیمهای متابولیک
فیزیولوژی
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2016-08-221395-06-01
ناشر
انجمن زیست شناسی ایرانIranian Biology Society
سازمان پدید آورنده
عضو هیأت علمی دانشگاه زابل، پژوهشکده تالاب بینالمللی هامونکارشناس آزمایشگاه/گروه شیلات/دانشگاه زابل
عضو هیئت علمی/دانشگاه زابل
شاپا
2383-26142383-2622




