تأثیر پودر دانه رازیانه در جیرههای بر پایه ذرت یا جو بر تولید و ترکیب شیر، تخمیر شکمبه-ای و برخی فراسنجههای خونی بزهای شیری مهابادی در دوره قبل و پس از زایش
(ندگان)پدیدآور
یاری حاج عطالو, مرتضیپیرمحمدی, رسولعلیجو, یونسعلیخلیلوندی بهروزیار, حامد
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
زمینه مطالعاتی: تحقیقات قبلی نشان دادهاند عوامل مختلفی مربوط به جیره پایه همانند منبع دانه غلات با توجه به ماهیت متفاوت انواع غلات از نظر میزان و نوع نشاسته، فراهمی نشاسته در بخشهای مختلف دستگاه و نوع فرآوری مورد استفاده در ارتباط با دانه غلات، میتواند پاسخ دام به ترکیبات فعال گیاهی را تغییر دهد. با این توصیف، هدف از این مطالعه بررسی اثر نوع دانه غلات در پاسخ بزهای شیری مهابادی به مکمل دانه رازیانه در جیرههای غذایی بر زیستسنجههای مختلف متابولیکی است. هدف: این مطالعه به منظور ارزیابی اثرات استفاده از پودر دانه رازیانه همراه با جیره حاوی ذرت یا جو بر عملکرد، قابلیت هضم، تخمیر شکمبهای و برخی از فراسنجههای خونی بزهای شیری مهابادی در دوره انتقال انجام شد. روش کار: تعداد 24 رأس بز آبستن با میانگین سنی 3 سال و 3±65 کیلوگرم وزن در یک آزمایش فاکتوریل 2×2 در قالب طرح کاملاً تصادفی به مدت دو ماه از 30 روز مانده به زمان مورد انتظار زایمان تا 30 روز پس از زایش با دو سطح رازیانه (صفر و 10 گرم در روز) و دو نوع غله (ذرت و جو) تغذیه شدند. میزان تغییرات روزانه وزن بدن، تولید شیر روزانه، میزان ماده خشک مصرفی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج: افزودن رازیانه موجب افزایش معنیدار مصرف خوراک شد و تغییرات وزن بدن روند کاهشی کمتری را نسبت به گروه شاهد در اوایل شیردهی داشت (05/0P˂). تولید شیر در دامهای تغذیه شده با رازیانه نسبت به گروه شاهد افزایش معنیداری داشت و درصد چربی شیر کاهش معنیداری در دامهای تغذیه شده با رازیانه داشت (05/0P˂). قابلیت هضم خوراک و اسیدهای چرب فرار کل شکمبه تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. اما افزودن رازیانه موجب کاهش معنیدار استات و افزایش بوتیرات و پروپیونات شد. غلظت نیتروژن آمونیاکی و جمعیت پروتوزوآیی شکمبه با افزدون رازیانه در جیره، کاهش معنیداری پیدا کرد درحالی که pH شکمبه معنیدار نبود (05/0P˂). در بین فراسنجههای خونی، در دوره بعد از زایش میزان گلوکز خون در دامهای تغذیه شده با رازیانه افزایش معنیداری داشت ولی میزان اوره، BHBA و NEFA خون، بهطور معنیداری در دامهای تغذیه شده با رازیانه کاهش یافت (05/0P˂). نتیجهگیری نهایی: افزودن رازیانه در جیره بزهای شیری میتواند موجب بهبود عملکرد و کاهش میزان تعادل منفی انرژی دام در اوایل شیردهی شود.
کلید واژگان
تعادل منفی انرژیداروی گیاهی
آنتول
لیمونن
فنچون
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2018-05-221397-03-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیهگروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
شاپا
2008-51252676-5705



