اثر استفاده از منابع مختلف نیتروژن بر گوارشپذیری و تعادل نیتروژن در برههای نر نژاد مهربان
(ندگان)پدیدآور
محمودی ابیانه, مهدیAlipour, Daryoushمقیمی, حمیدرضا
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
این پژوهش به منظور مقایسه اثر منابع مختلف نیتروژن بر روند آزادسازی، گوارشپذیری و متابولیسم نیتروژن در برههای نر نژاد مهربان انجام شد. فراسنجههای گوارشپذیری و تعادل نیتروژن در 15 رأس بره نر نژاد مهربان در یک آزمایش 21 روزه شامل 16 روز عادتپذیری بـه شـرایط آزمـایش و 5 روز بـرای جمعآوری نمونهها انجام شد. جیرهها حاوی انرژی و پروتئین یکسان بودند. جیرههای غذایی شامل 1) کاه و کنجاله سویا، 2) کاه و کود اوره، 3) کاه و مکمل اوره آهستهرهش تجاری اپتیژن و 4) کاه و اوره آهستهرهش ساخته شده در آزمایشگاه بودند. قبل از انجام آزمایش درون تنی، نرخ و مقدار آزادسازی منابع اوره آهستهرهش در آب و ناپدید شدن شکمبهای اندازهگیری شد. گوارشپذیری ماده خشک و ماده آلی تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت، در حالیکه گوارشپذیری الیاف نامحلول در شوینده خنثی و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی در تیمارهای حاوی اوره آهستهرهش تفاوت معنیداری را نسبت به تیمار حاوی کاه و کنجاله سویا نشان دادند (05/0 ˂ P). مقدار نیتروژن دفع شده از راه ادرار در تیمار حاوی اوره به صورت معنیداری بالاتر بود، در حالیکه مقدار نیتروژن ابقا شده در جیرههای حاوی اوره آهستهرهش به صورت معنیداری (05/0 ˂ P) بیشتر از سایر تیمارها بود. نتایج این پژوهش نشان داد که اوره آهستهرهش تولید شده در این پژوهش دارای الگوی مناسب آزادسازی در شکمبه بوده و میتواند به عنوان یک محصول بومی در کشور در جیره نشخوارکنندگان حاوی علوفه نامرغوب مورد استفاده قرار گیرد.
کلید واژگان
آزادسازیاوره
گوسفند مهربان
نیتروژن
تغذیه نشخوارکنندگان
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2018-02-201396-12-01
ناشر
دانشگاه گیلانUniversity of Guilan
سازمان پدید آورنده
دانشجوی دکتری گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینادانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا
استاد گروه فرماسیوتیکس، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
شاپا
2252-08722538-6107



