اثر قارچ های صدفی و رنگین کمان بر پروتئین خام و دیواره سلولی و تجزیه پذیری شکمبه ای ماده خشک و دیواره سلولی محصولات فرعی زراعی
(ندگان)پدیدآور
قورچی, تقیرضوی, سیداسماعیلبهزاد, هادیمهرابی, عطیهمستانی, روح الله
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
در این مطالعه اثر کشت قارچ پوسیدگی سفید رنگینکمان (Trametes versicolor) و قارچ صدفی (Pleurotus ostreatus) بر پروتئینخام و تجزیهپذیری کاه ذرت، کاه سویا، بقایای پنبهدانه، کاه برنج و کلزا بررسی شد. میوه قارچ رنگینکمان و قارچ صدفی از جنگل شصت کلاته جمعآوری شد. انواع کاه با میسلیوم قارچ رنگینکمان و صدفی تلقیح و بهمدت 21 روز در کیسههای پلاستیکی در 3 تکرار نگهداری شد. برای اندازهگیری تجزیهپذیری شکمبهای از سه راس قوچ بالغ نژاد دالاق و برای هر نمونه آزمایشی سه تکرار در نظر گرفته شد. کیسهها حاوی 4 گرم از ضایعات کشاورزی فرآوری شده با قارچ، در زمانهای صفر، 4، 8، 16، 24، 48 و 72 در فاز مایع شکمبه قرار داده شد. نتایج نشان داد که مقدار پروتئینخام در تیمارهای کاه سویا و بقایای پنبهدانه فرآوری شده افزایش و در کاه ذرت، کاه برنج و کاه کلزا اختلاف معنیدار نشان نداد. پس از فرآوری با قارچ، دیوارهسلولی در کاه ذرت کاهش و در سایر تیمارها افزایش یافت. بر اساس یافتههای بهدست آمده از پژوهش حاضر، بیشترین تجزیهپذیری و تجزیهپذیری موثر ماده خشک و دیوارهسلولی در سرعتهای عبور (درصد در ساعت) 2، 5 و 8 و مواد سریعالتجزیه، تجزیهپذیری کاه ذرت فرآوری شده با قارچ رنگین کمان و فلوریدا داشت. بر اساس یافتههای بهدست آمده میتوان چنین نتیجه گرفت که اثرات رشد قارچ رنگینکمان و فلوریدا روی انواع کاه متفاوت بوده و موجب تغییرات متفاوتی در ترکیب شیمیایی، دیواره سلولی و تجزیهپذیری ماده خشک آنها شده است.
کلید واژگان
تجزیه پذیریقارچ پوسیدگی سفید
قارچ سفید رنگین کمان
قارچ صدفی
محصولات فرعی زارعی
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2016-11-211395-09-01
ناشر
دانشگاه گیلانUniversity of Guilan
سازمان پدید آورنده
استاد گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگاناستادیار دانشکده تولید گیاهی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشکده علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشکده علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
دانشجوی دکتری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
شاپا
2252-08722538-6107



