اثر تنش خشکی بر خصوصیات بیوشیمیایی ریشهچه و ساقهچه ارقام مختلف یونجه (Medicago Sativa L.)
(ندگان)پدیدآور
مقصودی, مالکرزمجو, جمشیدقیصری, مهدینوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
یونجه (Medicago sativa L.) مهمترین گیاه علوفهای دنیاست که به طور گسترده در بیشتر مناطق اقلیمی بویژه نواحی خشک و نیمهخشک مورد کشت و کار قرار دارد. این گیاه از مکانیسمهای مورفولوژیک، فیزیولوژیک و بیوشیمیایی مختلفی درمواجه با تنشهای محیطی بویژه تنش خشکی برخوردار است. هدف از این پژوهش، تعیین نقش آنزیمهای آنتیاکسیدانی کاتالاز، پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز در مقاومت به خشکی گیاهچههای یونجه در شرایط آزمایشگاهی بود. بدین منظور ده رقم یونجه شامل ارقام اصفهانی، همدانی، یزدی، اردوبادی، قره یونجه، بمی، نیکشهری، قمی، بغدادی و کودی و شش سطح پتانسیل آب شامل صفر، 2/0-، 4/0-، 6/0-، 8/0- و 1- مگاپاسکال ایجاد شده با ماده شیمیایی پلی اتیلن گلایکول 6000 به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. صفات محتوای پراکسید هیدروژن و مالون دیآلدهید ریشهچه و ساقهچه و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی کاتالاز، پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز ریشهچه و ساقهچه ارقام یونجه مورد ارزیابی قرار گرفتند. تنش خشکی موجبافزایش محتوای پراکسید هیدروژن، مالون دیآلدهید و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی در ریشهچه و ساقهچه گیاهچههای یونجه گردید. بر اساس نتایج، می توان اظهار داشت که ارقام مقاوم به خشکی یونجه از سیستم دفاع آنتیاکسیدانی فعالتری برخوردارند.همچنین فعالیت آنتیاکسیدانی میتواند به عنوان یک نشانگر بیوشیمیایی در انتخاب ارقام مقاوم به خشکی در یونجه مورد استفاده قرار گیرد.
کلید واژگان
یونجهتنش خشکی
ریشه چه
ساقه چه
آنتی اکسیدان
مالون دی آلدهید: پراکسید هیدروژن
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2016-03-201395-01-01
ناشر
دانشگاه یزدYazd University
سازمان پدید آورنده
دانشگاه صنعتی اصفهاندانشگاه صنعتی اصفهان
دانشگاه صنعتی اصفهان
شاپا
2008-790 X2588-6487




